El municipi de Susqueda està format majoritàriament per cases de pagès i per tres nuclis de població, en un d'ells, a Sant Martí Sacalm hi ha situada la capella de Sant Pau, adjacent a una casa de pagès que es troba aïllada del petit nucli de Sant Martí Sacalm. D'aquest temple del segle XVIII, n'han desaparegut les pedres que formen l'arc de la porta, en concret les de la part superior on hi havia inscrites les claus de Sant Pere i l'espasa de Sant Pau, entre d'altres.

El robatori d'aquestes pedres que es va produir el mes de novembre de l'any passat, ha provocat que els propietaris de la finca de Sant Pau hagin tapiat la porta amb ciment i rajols per tal que ningú pugui entrar-hi ni destrossar res més. En aquesta capella, mai no s'hi ha realitzat cap mena de celebració de tipus religiós i es troba en mal estat, ja que no sols hi ha hagut el robatori sinó que també, un llamp va impactar contra el campanar i va tombar-ne algunes de les pedres.

El robatori del novembre es va denunciar als Mossos d'Esquadra tant per part dels propietaris, que no habiten la casa sinó que l'usen com a segona residència, com per part de l'Ajuntament de Susqueda, tal i com va confirmar ahir l'alcalde Susqueda, Joan Mercader (JpS),; però de moment, no s'han pogut recuperar cap de les pedres que els lladres van sostreure.

Aquesta no és la primera vegada que s'enduen peces d'aquesta casa de pagès de Sant Pau, sinó que en els darrers anys han anat despareixent altres estris de la casa, que és del segle XIX, i entre els sostrets hi ha ferros forjats de les finestres, la pastera del pa, entre d'altres objectes de valor que hi havia a la casa de pagès de Sant Pau.

Un altre furt que s'ha produït darrerament al municipi és el robatori dels ordinadors de l'Ajuntament, a finals de desembre. En aquest cas es van endur els tres aparells informàtics que hi havia al consistori així com l'aparell de la Xarxa Rescat de la Generalitat, una terminal que permet la comunicació del consistori directament amb una xarxa de radiocomunicacions i els col·lectius implicats en la seguretat i les emergències a Catalunya.

De l'aparell Rescat, una "mena de mòbil" explicava l'alcalde, se'l van endur i durant la matinada, "els lladres hi jugaven i des del centre d'emergències a les tres de la matinada em van avisar per saber què passava", explicava el batlle, ja que s'havia donat l'avís d'alguna emergència. Tot i això, l'Ajuntament ha denunciat el robatori , però de moment els Mossos no ho han recuperat.

A part dels furts, últimament s'han registrat actes vandàlics amb pintades a cartells municipals de senyalitzció situats al nucli del Coll de Susqueda.