Des de fa uns dies l'Ajuntament de Sant Julià de Ramis i Medinyà està posant multes a les noies que excerceixen la prostitució a les vies incloses en el seu terme municipal, ja que la consideren molesta per als veïns i, a més, perillosa respecte a la circulació viària. Argumenten que vulnera l'Ordenança municipal de policia, bon govern i circulació i, per tant, és sancionable.

Segons es va informar ahir des de l'ens consistorial, la reiterada presència de prostitutes en diversos punts del municipi ha forçat l'equip de govern local (PSC-PM,UdM i ICV) a prendre una mesura contundent per tal d'evitar que aquestes noies freqüentin els diferents veïnats. És per aquest motiu i, aprofitant que des de fa un mes els agents locals ja poden imposar sancions a tothom que incompleixi les ordenances municipals, que han decidit multar amb 90 euros cadascuna de les noies per cada dia que hi siguin. Tal com va explicar l'alcalde, Narcís Casassa (PSC-PM), la situació s'havia arribat a intensificar encara més en els darrers mesos i la situació ja era insostenible.

"Considerem que es tracta d'una activitat molesta per a la ciutadania i, per tant, sancionable", va explicar el batlle i va remarcar el fet que un dels punts on solen situar-se, la carretera a l'accés al Veïnat del Pla, és un punt del municipi on hi transita força gent que hi viu al costat i fins i tot mainada. A banda d'aquesta cruïlla també és habitual trobar-les a la que porta a la Garriga i la que hi ha al capdamunt de la Costa Roja. Casassa va explicar que si se sumen totes les noies que hi ha en els tres punts, en un mateix dia n'hi pot arribar a haver fins a set.

Instal·lades amb tenda

Entre altres relats, Casassa va descriure amb indignació una de les imatges que s'han pogut veure al poble en més d'una ocasió i que ha arribat a ser molt molesta per als seus habitants: "Fins i tot es va arribar a tal punt que al veïnat del Pla les noies s'hi estaven amb la tenda de campanya i els seus companys", va denunciar l'alcalde.

Les sancions a les protistutes es van començar a posar la setmana passada i segons sembla han donat un resultat positiu, encara que a curt termini: "Des de fa quatre dies ja no hi són, tot i que després d'haver-les avisat encara n'hi va haver dues que no ens van fer cas, però després de multar-les una vegada ja no hi han anat més", va relatar l'alcade. De totes maneres des del consistori no es confia que ja s'hagi solucionat el problema de manera definitiva perquè de vegades canvien les noies i n'apareixen de noves.

En aquest punt, Casassa va instar el govern que actuï i prengui les decisions pertinents per poder resoldre l'exercici d'aquesta activitat, ja que a banda de la mala imatge que es dóna del país, les molèsties que ocasionen als habitants propers i els perills viaris que pot ocasionar la presència d'aquestes noies, també suposa una degradació vers les implicades. És per aquest motiu i, tenint en compte que de moment a dia d'avui "no se les pot fer fora", segons va afirmar Casassa, que des de l'Ajuntament de Sant Julià de Ramis es va voler posar de manifest la "necessitat que es prohibeixn aquestes pràctiques en el conjunt de les vies catalanes".

El proper pas per avançar en aquesta lluita es farà en el ple del mes de setembre. Serà en aquell moment quan es modificarà l'Ordenança de policia perquè es prohibeixi de manera explícia aquesta activitat. Prenent l'exemple del text aprovat per l'Ajuntament de la Jonquera, que ha pres la mateixa decisió, es farà el canvi de l'article 14 del títol corresponent a l'ordre públic i tranquil·litat ciutadana, que fa referència a la prohibició d'alterar l'ordre públic i la tranquil·litat ciutadana amb actituds molestes. El text que es redactarà, segons va indicar Casassas, probihirà "l'oferta, la sol·licitud, la negocació o l'acceptació de serveis sexuals retribuïts en l'espai públic", per tant es podran multar tant prostitutes com usuaris del servei. Les sancions seran més elevades.