L'Ajuntament de Tossa ordenarà l'empresa Marenos SA, propietària de l'hotel Marenostrum, a complir una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de maig de 2006 que l'obligarà a retirar l'antena de telefonia mòbil, el parallamps i l'antena de radioaficionat ubicats al terrat de l'establiment. L'alcaldessa de la població, Imma Colom (CiU), explica que aquesta resolució, dictada fa tres anys, durant el mandat de PSC i ERC, no s'havia complert. Va ser la setmana passada quan els tècnics municipals van informar-la d'aquesta situació i ahir, en Junta de Govern Local, el govern (CiU) va aprovar l'exigència de l'actuació per part de Marenos per treure les antenes. "Per què haig de tenir una antena al poble quan el jutge diu que s'ha de treure", es pregunta Colom.

L'origen d'aquesta qüestió es remunta al 31 de gener de 2002 quan l'aleshores govern de CiU i AET va emplaçar l'empresa, en una comissió de govern, a retirar aquestes infraestructures per no disposar de llicència. És més, respecte del parallamps el govern considerava que es tractava d'un element "suposadament radiactiu".

Aquest reclam va dur l'empresa Telefónica Servicios Móviles SA a presentar un recurs contra l'Ajuntament de Tossa interposat el 2 de gener de 2004 per aconseguir que la instal·lació es mantingués al lloc on s'havia col·locat. L'empresa de comunicacions reconeixia que se li havia denegat la llicència sol·licitada l'any 1997 però especificava que va tornar a demanar-la el 6 de juliol del 2000.

Amb aquestes, l'any 2004 l'alcaldia de Tossa va dictar una resolució per iniciar un procediment de protecció de la legalitat urbanística que ordenava la "suspensió provisional i immediata" de les obres que tenien per objectiu efectuar canvis i ampliacions a les antenes situades a la coberta de l'hotel. Val a dir que la llei recull la possibilitat de realitzar aquest tipus de resolucions encaminades a la paralització d'obres si aquestes s'estan duent a terme sense llicència, sense ordre d'execució o bé incomplint les condicions imposades. A més, aquesta mateixa norma estableix que el presumpte infractor té deu dies per realitzar les al·legacions pertinents per tal que l'alcalde ratifici o revoqui totalment o parcialment la resolució de suspensió de les obres.

Com que Telefónica no va mostrar que estigués en possessió de cap tipus de llicència el TSJC va decidir desestimar el recurs presentat per la companyia i donar per vàlida l'actuació de l'Ajuntament. No obstant això, han hagut de passar tres anys des del pronunciament dels magistrats perquè el consistori obligui a fer efectiva la sentència.