La Federació Catalana d'Activitats Subaquètiques (FECDAS) ha decidit fer un primer pas de pressió popular contra la proposta del Govern de Reserva Marina d'Interès Pesques de les Illes Formigues-Costa Brava. Arran dels discursos difosos contradictoris sobre l'acceptació d'aquest futur espai i de l'incompliment de promeses del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM) del Govern central, aquesta federació ha convocat per aquest diumenge la celebració d'una manifestació contra el document que es troba a debat i que definirà les activitats permeses i les prohibides en la reserva.

Aquesta federació compta amb el suport del Fòrum Social del Litoral Gironí (amb més de 100 entitats adherides) i juntes han pres la decisió de fer-se escoltar per l'Administració i aconseguir un diàleg amb "seny", tal i com afirmen al manifest enviat ahir.

"No a aquest tipus de reserva" és la inscripció que figurarà escrita en les diverses pancartes que es mostraran durant l'acte reivindicatiu. Des de l'organització s'ha convidat a tots els ciutadans a participar en aquest acte per tal que els que comparteixin la mateixa opinió puguin "expressar públicament el seu desacord amb pancartes, cassoles i xiulets". Segons sembla, la manifestació que s'iniciarà al migdia al Passeig del Mar de Palamós serà sonada, ja que del que es tracta és de cridar l'atenció a través d'una alternativa que és considerada per aquest col·lectiu "prèvia a altres mesures que no pot deixar de tenir-se en compte quan s'obvia el consens". Precisament, es tracta sobre aquest terme, ja que mentre per una banda es difon que hi ha consens sobre el territori (des de Madrid), per l'altra, tal i com es remarca des de la Federació la realitat esdevé una altra: una evidència serà aquesta manifestació.

Reclam a la Generalitat

Ara bé, des d'aquest col·lectiu no es vol només manifestar el seu rebuig vers la Reserva Marina proposada, sinó també es vol posar de manifest el seu desacord en l'actitud adoptada per part de la Generalitat, ja que malgrat que les aigües exteriors siguin competència del Govern d'Espanya, la Federació considera inacceptable que el Govern català no hi hagi volgut prendre part.

Quant a les administracions locals, tal i com va explicar el delegat territorial a Girona de la FECDAS, Carles Font, no veuen bé que els Ajuntaments prenguin decisions ja que els manca experiència.