La simbòlica Roca del Frare de l'Escala tornarà a ser visible per tothom 27 anys després que un temporal l'arrenqués del litoral de davant el Passeig Marítim, i se situarà com a monument al nou passeig. Ara s'estan ultimant els detalls per poder-la inaugurar per les festes de Nadal, un any després que el temporal destrossés el passeig.

L'escull, que vist de perfil té forma de frare resant, va ser descalçat durant una llevantada el 7 de novembre de 1982, però es va poder recuperar del mar. Pel simbolisme de la roca, a la qual fins i tot el compositor escalenc Avi Xaxu va dedicar una sardana, es va decidir intentar tornar-la a col·locar al mar. Per això, es va crear una comissió ciutadana i es va enviar una instància a l'Ajuntament sol·licitant finançament. Tres anys després que la força del mar l'arrenqués, el 20 d'abril de 1985, una grua de grans dimensions la tornava al seu lloc, però en menys de vint-i-quatre hores va tornar a caure. Des de llavors està dipositada al magatzem d'un veí de la població.

Campanya per recuperar-la

Fa uns mesos es va sondejar la població a través d'una enquesta al web municipal, amb el resultat que el 83% dels voltants estaven a favor de recuperar-la. Paral·lelament es va crear un grup a la xarxa social Facebook en el mateix sentit. Aprofitant la recent remodelació del passeig, davant del qual s'havia situat originàriament l'escull, el consistori va pensar en aquesta ubicació, que ja s'havia estudiat l'any 1985, quan es va intentar tornar a col·locar al mar.

Ara, l'Ajuntament està ultimant els detalls per recuperar-la. L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig (PSC), acompanyat de tècnics municipals i un grup de veïns implicats en la campanya popular, van visitar el magatzem on està guardada per analitzar les possibles opcions. Segons han informat, la roca continua en bon estat.

Ara s'està acabant de valorar si es pot col·locar al Passeig Marítm i si es podria fer el 26 de desembre, just un any després que la llevantada destrossés el Passeig Marítim. Tot dependrà, segons l'Ajuntament, si els preparatius necessaris s'han pogut enllestir per aquesta data.