Ports de la Generalitat ha adjudicat aquest divendres el projecte per a l'ampliació del port pesquer de Blanes per un import de 22,7 milions d'euros. L'actuació, contemplada en el Pla especial del port, comportarà la construcció d'un nou dic d'abric exterior i el perllongament del contradic, amb l'objectiu de millorar la funcionalitat i les condicions de recer del port, que va quedar greument afectat per les llevantades de desembre de 2008. Aquest nou dic exterior permetrà reordenar l'espai portuari i dotar als usuaris de noves instal·lacions i equipaments. Les obres s'han adjudicat a la unió temporal d'empreses (UTE) formada per Scrinser, Sacyr i Tau Icesa i tindran un termini d'execució de vint-i-tres mesos.

El nou dic d'abric tindrà 595 metres de longitud, permetrà ampliar la dàrsena pesquera i augmentar la superfície d'esplanada per a les activitats pesqueres i per a les activitats dels vaixells turístics locals. L'actuació també preveu perllongar el contradic amb l'objectiu de donar un major arrecerament a les instal·lacions nàutiques. Les obres d'aquest projecte es preveuen desenvolupar amb criteris de màxim respecte pel medi ambient. D'una banda, s'evitarà l'impacte paisatgístic a la punta de Santa Anna en el traçat del nou dic. Per fer això, aquest dic arrencarà des del mateix punt on arranca el dic actual, amb l'objectiu d´evitar cap modificació a la línia de la costa. De l'altra, es construirà un espigó adossat al contradic per garantir l'estabilitat de la platja.

Millora l'ordenació dels sectors

El nou dic exterior farà possible la reordenació del sector pesquer perquè els pescadors puguin desenvolupar millor la seva activitat. Amb les obres que es portaran a terme s'augmentarà l'espai per al sector pesquer i es remodelaran les infraestructures de serveis. Posteriorment, es preveuen actuacions per al col·lectiu pesquer de Blanes com: la construcció de noves casetes per als estris, l'ampliació de l'assecador de les xarxes i la creació de nous espais destinats a les activitats complementàries de suport a la pesca, així com la urbanització de l'entorn. El 2008, l'activitat pesquera del port de Blanes va generar un volum de 2.550 tones de peix.

L'altra activitat que s´ha de reorganitzar i impulsar mitjançant aquest projecte és el tràfic de passatgers dels creuers turístics locals. Els vaixells naveguen entre els principals municipis de la costa gironina i només a Blanes transporten fins 50.000 passatgers anuals. Amb l'actuació prevista es destinarà una zona per a l'atrac d'aquests vaixells turístics.

El projecte també preveu impulsar la integració entre la instal·lació portuària i el municipi, a través d'un nou passeig per a vianants, que es construirà sobre de les casetes de pescadors, en el nou dic de recer. A més, l'actuació permetrà reordenar els vials interiors de circulació del port i les zones d'aparcament. Amb tot, aquest projecte constructiu que ara s'ha adjudicat, dotarà als ciutadans de nous espais d'ús públic i millorarà la connexió entre el teixit urbà i el port de Blanes.