CCOO ha convocat una vaga de recollida d'escombraries que afectarà una quinzena de pobles del Gironès a partir del dilluns vinent. El sindicat ha decidit emprendre aquesta mesura de força després de trencar negociacions amb l'empresa concessionària del servei, Fomento de Construcciones i Contratas (FCC). Els treballadors denuncien que l'empresa no respecta el sistema de contractacions, incompleix l'actual conveni i que part de la plantilla es veu forçada a fer horaris 'abusius'. La vaga afectarà poblacions com Salt, Sarrià de Ter, Fornells, Cassà de la Selva i Quart. L'aturada començarà dilluns i durarà fins dijous, però el sindicat no descarta estendre-la a indefinida si no s'aconsegueixen millores.

L'empresa Fomento de Construcciones i Contratas té una seixantena de treballadors al Gironès, que recullen les escombraries dels diversos municipis que han contractat el servei. El detonant que ha fet convocar la vaga són les condicions contractuals 'abusives' amb què es troba un 25% de la plantilla.

Segons explica el secretari general d'Activitats Diverses de CCOO a Girona, Xavier Vives, l'empresa no respecta el sistema de contractacions i crea diferències entre els treballadors eventuals o que fan jornada partida. 'Ens trobem amb què Fomento porta a terme contractes escombraries, sense pagar ni diumenges ni festius, o obligant els treballadors a fer nombroses hores extra', critica Vives.

El sindicat considera que aquestes condicions són 'indecents i abusives', i més en una empresa que 'porta a terme un servei públic com és la recollida d'escombraries'. Durant els darrers tres dies, el comitè d'empresa i la direcció han intentat arribar a un acord amb la mediació de Treball, però les negociacions es van trencar aquest dijous al vespre.

'El que demanem és que els treballadors eventuals o amb jornada partida tinguin contractes decents, i els seus drets s'equiparin amb la resta de la plantilla', ha concretat Vives. El representant sindical també ha afegit que, durant la negociació, l'empresa es va tancar en banda a l'hora de parlar d'aquest punt.

'Nosaltres volíem resoldre aquests incompliments i temes de contractació, com la jornada i els horaris, deixant la part econòmica per a més endavant per facilitar l'acord', ha declarat el representant sindical. I ha afegit: 'Però l'empresa es nega a resoldre els problemes de fons i només vol tancar la part econòmica'.

Vaga per al proper dilluns

Per això, CCOO ha tirat endavant la convocatòria de vaga per al proper dilluns. A més que s'equiparin les condicions entre tots els membres de la plantilla, el sindicat també demana que l'empresa readmeti un treballador, a qui va acomiadar el mes de juny, i que portava treballant per a FCC des de l'any 2001.

L'aturada de la recollida d'escombraries durarà des del dia 28 fins al 31 de desembre, però el sindicat no descarta que es converteixi en indefinida si l'empresa no mou fitxa i rebaixa les seves pretensions. La vaga afectarà una quinzena de pobles del Gironès on FCC presta el servei de recollida d'escombraries. Entre aquests, hi ha Salt, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis i Medinyà, Cassà de la Selva, Fornells de la Selva, Quart i Canet d'Adri.

Un any d'una altra vaga

Fa poc més d'un any una vaga de vint-i-tres dies de recollida d'escombraries ja va provocar el col·lapse al Gironès. En aquella ocasió, els treballadors de la recollida selectiva de l'empresa Sufi van anar a la vaga i van deixar de recollir les deixalles a 25 municipis de la comarca. La vaga va provocar problemes de salubritat perquè la brossa s'acumulava i podia suposar un risc per a la salut dels veïns. El Consell Comarcal va haver de contractar una tercera empresa per fer la recollida als punts desbordats dels municipis, sobretot els de Salt, Cassà de la Selva i Llagostera.