Comença a desencallar-se la reivindicació veïnal sobre la protecció dels forns moruns de Breda, el primer pas l'acaba de fer l'Ajuntament amb l'inici de l'inventari d'aquestes restes de coure ceràmica i que tenen un valor històric i arquitectònic en ser un tipus de forn que es va utilitzar fins a principis del segle XX i dels quals queden pocs i la major part, a Breda.

Els resultats inicials de l'inventari que està fent l'ajuntament de Breda mostren, explica l'Alcalde Jordi Iglesias (CiU), que hi hauria uns cinc forns que podrien ser recuperables, tot i això, el batlle afrima que d'aquests, ja n'hi ha tres ja de rehabilitats: dos al centre cultural Els Forns i l'altre, en una botiga de terrissa. I que n'hi hauria dos que tenen possibilitats de rehabilitar-se però que serien privats, un fet que no posa fàcil la seva protecció i a més, "estan en estat precari", remarca.

Per poder fer una diagnosi el consistori té l'assessorament de tècnics i a més, manté reunions amb el Departament de Cultura a Girona per realitzar la seva catalogació i que quedin clars, relata Iglesias "els valors urbanístics d'aquests forns i també es farà un reportatge geogràfic per veure l'estat del seu aprofitament".

La idea del consistori és que quan estigui clar l'estat i el futur per aquests forns s'emeti un informe i que llavors s'insti al Consell Comarcal de la Selva a declarar-los Béns Culturals d'Interès Local a través del seu ple.

Aquesta és una protecció que la Coordinadora en Defensa del Patrimoni de Breda defensa des de fa més de cinc anys i per aconseguir-ho ha fet diverses campanyes com ara denunciar la desparició del forn de Can Paiella, l'any passat al centre del poble. La protecció compta també amb els avals del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (Mnactec) i de Cultura de la Generalitat, ambdós van ratificar la seva importància.

Difusió dels forns

Un cop siguin declarats Béns Culturals d'Interès Local (BCIL) l'altre pas és potenciar la seva difusió i conservació. I és que al parer de la Coordinadora com han defensat en moltes ocasions la protecció ha d'anar lligada a poder difondre la tradició terrissaire al municipi lligada a la seva activitat econòmica.

Aquesta és de fet la intenció del consistori, que preveu que un cop estigui garantida la conservació de les restes que encara hi ha dispersades pel municipi, es pugui editar un llibre on s'expliqui el passat, present i futur d'aquests forns i fer-ho visible a través del Centre Cultural Els Forns de Breda on n'hi ha dos exemplars ben conservats que van ser rehabilitats i que en canvi, actualment s'usa com a sala d'actes i exposicions.