L'Ajuntament començarà, d'ara a poques setmanes, la construcció d'una escala d'emergència a l'exterior de la façana de l'Hospici. Es tracta d'un equipament valorat en uns 200.000 euros que són finançats en la seva totalitat pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques. En gran part, l'elevat preu és per aconseguir que la nova estructura s'integri a les característiques de l'edifici civil més important d'Olot.

L'objectiu és dotar l'immoble dels requeriments de les normatives de seguretat. "La intenció és deixar l'Hospici en condicions perquè pugui ubicar el Museu Nacional del Paisatge", ha apuntat el regidor d'Urbanisme, Joan Albesa. Així, l'equipament completarà les sortides laterals d'emergència, que fa poc, el consistori va ubicar a la planta baixa.

Albesa ha explicat que l'autor del projecte de l'escala ha estat l'arquitecte Joan Tarrús. Segons el regidor, l'Ajuntament l'ha escollit perquè va dirigir la rehabilitació de l'Hospici a la dècada dels 80. La nova escala serà de xapa metàl·lica perforada de color fosc. L'acabat serà del mateix color de la pedra volcànica que caracteritza la façana de l'Hospici. L'escala tindrà uns 12 metres d'alçada per 1 metre i mig d'amplada. Disposarà de capacitat per a l'evacuació d'una planta sencera. Albesa ha puntualitzat que les plantes de l'Hospici tenen un accés limitat, per la qual cosa ha calculat la capacitat d'evacuació en unes 100 persones.

Pel que fa a la ubicació, el regidor d'Urbanisme ha apuntat que el patí de la Caritat és l'únic lloc possible perquè es traca de l'única façana que no dóna a un carrer.

El patí està compartit per la Residència Geriàtrica Montsacopa, la Caritat i els serveis culturals que acull l'Hospici. Es tracta d'un espai que per una banda dóna al carrer Nou i per l'altra al carrer Antoni Llopis.

El regidor ha explicat que a llarg termini l'Ajuntament preveu adequar la instal·lació elèctrica i la calefacció a les necessitats del futur Museu del Paisatge.

L'edifici civil més important

L'Hospici, en servei des del 1783, és un gran bloc prismàtic de 3 plantes. La façana, sense decoracions i feta amb pedra volcànica amb morter, li atorga el caràcter únic de les edificacions olotines antigues. Va allotjar les primeres escoles de la localitat, el Museu-Biblioteca. En el decurs del temps també va acollir els jutjats, correus i els bombers.