Manel Pont i Bosch va morir aquest dissabte a Banyoles als 81 anys d'edat. Vivia prop de la Puda i de l'Estany, però també és molt recordat a Figueres, on va ser un dels primers directors de la cadena COPE -inicilament Radio Popular de Figueres- i on va treballar des de l'any 1961 fins a l'any 1985. La seva aportació a l'emissora, que va deixar per motius de salut a mans de Carles Sánchez, li va permetre ser guardonat per Òmnium Cultural amb el Premi Nacional de la Ràdio. Anys més, tard, Pont va deixar el sacerdoci i va anar a viure a Banyoles, on es va casar amb Antònia Bartrolí.

El 21 de març de 1960 es va posar en funcionament un petit grup radiofònic de caràcter provisional per fomentar una campanya de recaptació de donatius amb els quals finançar les obres finals de l'edifici de la nova parròquia de la Immaculada i de Sant Pau, situada al carrer Muntaner.

Segons explica el cronista oficial de Figueres, Josep Maria Bernils i Mach, en una de les seves cròniques, es va fer a través de la Junta Interparroquial d'Acció Catòlica de Figueres juntament amb un grup de seglars. El projecte, que va durar 15 dies, va tenir tanta acceptació que els promotors de la campanya va projectar la instal·lació d'una emissora permanent a la població. Ho van fer aprofitant un dels permisos concedits al Bisbat de Girona amb el nom de "Plan transitorio de Ondas Medias".

El seu primer director, explica el cronista, va ser el mossèn Josep M. Cardelús, que poc després va passar a Vicari general de la Diòcesis i deixà la direcció de l'emissora al capellà Manel Pont, escriptor i poeta, que la va ocupar del 1961 al 1985. "Durant l'època en què Pont en va ser director, un percentatge molt important de la programació es feia en català i va ser molt distingida per aquest fet. Per aquest motiu, es va fer molt potent arribant a cobrir gran part de la privíncia, el sud de França i arribant fins a les illes Balears i l'Alguer", explica el col·laborador de Diari de Girona, Emili Casademont.

El capellà, fill d'Anglès, va protagonitzar alguns episodis controvertits com ara anunciar que apostatava en una de les seves misses per després acabar-se reconciliant amb l'Església Catòlica.

Va deixar el sacerdoci

Anys més tard, però, va abandonar el sacerdoci i va anar a viure a Banyoles, on va casar-se i viure fins a la seva mort aquest dissabte. I és que abans de ser destinat a la direcció de l'emissora de Figueres -que va tancar les portes l'any 2006 després de 40 anys en antena- havia estat rector de diverses parròquies. De fet, va ser a l'esglèsia de Vilamarí on va entonar un sermó de comiat on revelava que deixava el sacerdoci "després de comprovar com la voluntat de l'Església catòlica és la de dirigir, sempre al costat del poder i del diner".

Amb ell, a COPE Figueres l'emissora va tenir molts èxits fins que es va comunicar que s'havia creat a Girona la nova seu central de la COPE a la demarcació. Aleshores, els seus reponsables van assegurar que aquesta novetat no afectaria la seu que tenien a Figueres, però, finalment, no va ser així i van acabar tancant portes, ara fa quatre anys.

Manel Pont va ser enterrat ahir a Santa Maria dels Turers.