L'Ajuntament de Figueres ha aprovat en el ple d'aquest mes la modificació puntual del Pla General per permetre la instrucció dels usos educatius a la presó. Això suposa, segons l'alcalde, Santi Vila (CiU), un pas més per a la conversió de l'actual centre penitenciari en el centre educatiu Carme Guasch. Vila assegura que tenen la complicitat del Departament d'Educació i que el conseller Ernest Maragall s'ha fet seu el projecte. L'alcalde de Figueres ha remarcat que negociaran que la Generalitat assumeixi tots els costos, que encara no s'han xifrat.

L'alcalde diu que si finalment no acaben aportant tota la inversió, l'Ajuntament en podria aportar una part perquè l'espai permetria tenir altres usos com ara veïnals, amb la qual cosa es justificaria una aportació del consistori.

El regidor de l'oposició, Pere Casellas (PSC), no veu clar que es compleixin els terminis. A més, segons Casellas, el conseller d'Educació els va comunicar, tot i que no oficialment, que només hi aportaria 4 milions d'euros. Per tant, Casellas calcula que l'Ajuntament n'hi hauria de posar 1,5 més. Pel regidor, hi ha altres punts de la ciutat on es podria dur a terme un equipament d'aquestes característiques, tot i que insisteix que no veuen malament que acabi convertint-se en una escola. Vila defensa el projecte perquè considera que és el millor espai, després d'haver estudiat altres possibilitats, i que és una oportunitat perquè la ciutat tingui una escola al nucli antic. El PP ha proposat a l'Ajuntament que a l'entorn d'aquest espai s'hi pugui preveure un aparcament soterrat, una possibilitat que s'ha incorporat a la modificació del Pla General, "sempre que una empresa privada es decidís a encapçalar-ho", diu Vila. El Departament d'Educació va acceptar la proposta de Figueres de reconvertir l'actual centre penitenciari en un centre d'educació infantil, una vegada quedi en desús quan es posi en marxa el Centre Penitenciari del Puig de les Basses. El Departament d'Educació ja va presentar els plànols inicials que plantegen com es canviarien els usos.

Els primers esbossos del projecte preveuen que a la planta baixa s'ubicarien els vestidors i diverses aules, en els espais que ocupen les actuals cel·les. També s'hi preveuen laboratoris que ocuparan l'antic gimnàs i la cafeteria de la presó, mentre els locutoris i la sala de comunicacions familiars es convertiran en aules per als més petits. Un gimnàs, un escenari, un porxo i una pista poliesportiva completarien aquesta planta baixa. A la segona, el plànol al qual va atenir accés Diari de Girona, hi preveu una aula de plàstica a l'antic taller i més aules que substituiran les cel·les dels interns. Des de la planta baixa està previst un accés al menjador i a les aules de cicle inicial. Aquestes es construirien a tocar el carrer Albert Cotó amb les aules de P3, P4 i P5, el pati infantil, el menjador i la cuina. La reforma està pendent que s'acabi el projecte de la nova presó.