El grup de Convergència i Unió demanarà al ple d'avui que la ?Diputació de Girona busqui mecanismes per evitar que els serveis que els ajuntaments i aquest ?organisme presten, de manera directa o des dels organismes autònoms, als ciutadans s'encareixin per la pujada de dos punts de ?l'IVA aquest mes de juliol.

Segons CiU, l'encariment de l'impost aquest mes de juliol pot suposar una dismunició del consum per part de la ciutadania, agreujant la crisi econòmica. En concret, es preveu que durant el tercer trimestre de l'any, l'economia espanyola pateixi una ?contracció del 0,2% durant el tercer trimestre d'aquest any.

A més, el portaveu dels convergents al ple de la Diputació, el saltenc Jaume Torramadé, reclamarà al Govern de l'Estat que retorni l'import corresponent a l'IVA que els ajuntaments i aquest organisme provincial abonen quan fan inversions públiques ?mitjançant la llei relativa a aquest impost.

Des de la perspectiva institucional, la Diputació i els Ajuntaments són considerats com a consumidors finals, cosa que provoca que no puguin deduir l'IVA suportat, tant en els serveis, com dels productes i obres que les ?corporacions contracten.

Per aquest motiu, Convergència i Unió considera que l'augment de l'IVA comportarà un increment directe de la despesa corrent de les administracions locals, així com una major dificultat per realitzar noves inversions.

A aquesta situació se li suma un descens en els ingressos de la Diputació accentuat per l'actual conjuntura econòmica, així com "la manca gairebé crònica d'un nou model de finançament local que doni una bona resposta a les competències i als serveis que desenvolupa el món municipal", segons el grup convergent.