L'Ajuntament de Lloret de Mar preveu il·luminar els Jardins de Santa Clotilde per posteriorment poder-los obrir durant les nits dels mesos de bon temps, és a dir, de juny a setembre. El projecte encara està just al seu inici, però comença a agafar forma. De fet, el primer pas va ser l'aprovació inicial a finals del passat mes de setembre del projecte en Junta de Govern Local. Ara, el següent pas serà esperar el vistiplau de Patrimoni Cultural. "La idea és poder gaudir dels jardins a la nit durant l'època de bon temps", va explicar la regidora de Patrimoni i Benestar i Família, Laura Bertran.

La il·luminació, però, no serà de tots els jardins, sinó de diversos punts clau. El projecte aprovat preveu instal·lar llums a l'entrada dels jardins, al camí central, a la plaça de les Sirenes i finalment al mirador de Sa Boadella. L'objectiu del consistori és poder oferir espectacles nocturns de petit format durant els mesos d'estiu i aprofitar aquesta instal·lació també per les nits. "Més que visites, la idea és poder organitzar espectacles nocturns de petit format. Podran ser concerts, obres de teatre o fins i tot alguna visita teatralitzada", va comentar Bertran. L'Ajuntament preveu que a aquests espectacles hi hagi un aforament màxim d'entre 100 i 150 persones. En el cas de les visites teatralitzades serien per a grups d'unes 25 persones.

Els jardins de Santa Clotilde de Lloret de Mar estan declarats per la Generalitat des del 1994 com un Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de jardins històrics, la qual cosa obliga el consistori a ser molt respectuós en les actuacions que hi vulgui realitzar i la instal·lació de llums no n'és una excepció. "Com que els jardins són un Bé Cultural d'Interès Nacional s'ha de ser molt curós en la instal·lació de les llums", va destacar Bertran. "Volem un tipus d'il·luminació que permeti veure's, però que a la vegada sigui molt subtil. Cal evitar l'impacte visual. Una instal·lació preservant la màgia dels jardins, però podent-la gaudir també de nit", va afegir.

El projecte ja ha estat aprovat per l'Ajuntament i ara espera que Patrimoni hi digui la seva per poder continuar amb el procés. Segons el consistori, per ara, encara està força verd i podria patir diversos canvis, sobretot tenint en compte els requeriments que pugui fer Patrimoni. "Estem treballant en el projecte, però encara falta el vistiplau de Patrimoni. Segurament hi trobaran punts en els que s'haurà de modificar alguna cosa", va comentar Bertran.

Aquest nou projecte per als jardins suposa un pas més en la remodelació engegada per l'ajuntament el 2006. De fet, era el pas que el consistori tenia previst. Segons Bertran, el 2006 va marcar un abans i un després per Santa Clotilde, ja que es va impulsar i donar a conèixer la instal·lació que per molts era desconeguda encara. "Hi havia lloretencs, fins i tot, que abans del 2006 ni coneixien aquests jardins", va destacar Bertran. "Considerem que són la joia de la corona. Del que ens sentim més orgullosos del Patrimoni cultural de Lloret és dels jardins, perquè eren els grans desconeguts", va afegir.

Els jardins de Santa Clotilde van ser una realitat gràcies al marquès de Robiralta, Raül Roviralta, que en va ser l'impulsor. La compra dels terrenys es va fer el 1918 i llavors el marquès va delegar en l'arquitecte Nicolau M. Rubió el seu disseny. Quan els jardins ja començaven a ser una realitat, cap als anys 20, el marquès va triar el nom de Santa Clotilde per aquest espai, com a dedicatòria a la seva primera esposa, Clotilde Rocamora. Es tracta d'uns jardins d'estil noucentista. Finalment, la família Roviralta va fer la cessió dels jardins a l'Ajuntament de Lloret de Mar als anys 90 en un llarg procés.Lloret de mar |J.V.