El trasllat de les dependències municipals així com de diverses entitats de Vila-sacra al Palau de l'Abat podran iniciar-se properament. La segona empresa encarregada de l'obra ja ha entregat els treballs de restauració i aquest emblemàtic espai s'obrirà després de més de tres anys que es comencés. L'alcaldessa de la població, Carme Barceló, ha explicat que la idea és que es pugui inaugurar el proper 6 de febrer, coincidint amb la festa major petita de la població. L'obra es va iniciar el març de 2007 i estava previst executar-la en 18 mesos. La seva finalització, però, ha arribat amb més de dos anys de retard.

Al Palau de l'Abat li ha passat de tot. El mes de gener del 2008 es va enfonsar una part del palau gòtic mentre s'hi duien a terme els treballs de rehabilitació i el mes d'octubre del mateix any l'empresa que duia les obres va fer concurs de creditors. Ara, però, i després que el mes de març de 2009 es reprenguessin, el consistori espera començar a fer el trasllat ben aviat. La idea és que, a banda d'ubicar-hi l'Ajuntament, també s'hi pugui traslladar la llar de jubilats i la seu de diverses entitats del municipi. Pel dia de la inauguració està previst que s'hi dugui a terme una jornada de portes obertes i algun tipus de xerrada històrica perquè la ciutadania conegui la història d'aquest emblemàtic edifici.

El projecte, promogut pel Ministeri d'Habitatge, tenia un cost inicial d'1,3 milions d'euros. El desembre de 2006 van adjudicar les obres de rehabilitació a la primera empresa, CLAR Rehabilitación, S.L. Les obres d'aquest edifici gòtic es van iniciar el mes de març de 2007 i l'esfondrament va obligar a dur a terme una modificació parcial del projecte de reforma del conjunt i va provocar que una part del monument quedés penjant. Arran d'això, el Consell de Ministres va aprovar el mes de juny de 2008 detinar 95.000 euros a les obres d'emergència de l'espai per garantir-ne la seguretat.

Espai de múltiples funcions

L'alcaldessa es mostra satisfeta per la imminent obertura de l'espai -pel qual ja han fet la recepció-. L'edifici haurà d'encabir les dependències municipals, oferir serveis per a la gent gran, una sala polivalent i una biblioteca, entre d'altres espais per a l'entitat que el consistori negociarà. "És un equipament molt gran i hi haurà espai per a diverses activitats", assegura Barceló. L'emblemàtic monument es va aixecar ente els segles XI i XII. El conjunt es va reformar més endavant per convertir-lo en un palau gòtic -entre els segles XIV i XV- i, posteriorment, cap als segles XVIII i XIX, s'hi va fer una altra intervenció.