El rec Major de Banyoles, en el seu tram entre els carrers Muralla i Torres i Bages, ja s'ha convertit en un espai públic recuperat per a la ciutat que es va estrenar ahir a partir de les 11 del matí. L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, el subdelegat del Govern de l'Estat a Girona, Francesc Francisco-Busquets, i el regidor d'Urbanisme, Jordi Bosch, van fer oficial l'acabament de l'obra.

La zona que ha estat objecte dels treballs de recuperació queda delimitada per pisos a cada costat. El projecte ha previst el condicionament de l'espai per a vianants amb el rec al descobert i, pel que fa als materials, ha combinat el formigó i el travertí.

Entre els carrers Muralla i Torres i Bages hi havia el molí de Can Pujol. El projecte ha recuperat el traçat per on passava el rec Major quan hi havia el molí, amb el lloc de pas principal i el de desguàs. A més, s'ha recuperat el salt d'aigua d'uns 3 metres i s'ha construït una plataforma per tal d'acostar-s'hi, a més d'una passera que permet veure tant el rec Major com el salt d'aigua.

El cost de l'obra és d'uns 285.000 euros i s'ha finançat gràcies al Fons Estatal per a l'Ocupació i la Sostenibilitat Local.

Ampliació futura

En referència a l'obra l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, va explicar que "s'ha buscat un conjunt harmònic en la restauració d'aquest rec, hem recuperat un tram i guanyem amb la connexió dins la ciutat". L'alcalde va afegir que "en un futur hem de continuar recuperant el rec Major, tot i que són moments difícils, la voluntat de l'equip de govern hi és".

Per la seva banda, el subdelegat del Govern de l'Estat a Girona, Francesc Francisco-Busquets, va destacar que "és un espai dignificat i que ajudarà a la millor comunicació de la ciutat. És una de les moltes obres emmarcades en Fons Estatal per a l'Ocupació i la Sostenibilitat Local".

Finalment, el regidor d'Urbanisme, Jordi Bosch, va manifestar que "s'ha agafat la línia de la recuperació dels recs però sempre amb el pòsit i el regust del que servien, per la vessant industrial".