La llista de dificultats que ha de superar un jove a l´hora d´emancipar-se és llarga: trobar una feina estable i mitjanament ben remunerada; afrontar el pagament d´una hipoteca o un lloguer són només dos dels entrebancs que han de sortejar per abandonar la llar familiar. A això, s´hi ha de sumar l´actual crisi econòmica que dificulta encara més el procés.

Malgrat que marxar de casa dels pares pot convertir-se en una cursa d´obstacles, cada vegada més joves gironins aposten per aquesta via. Segons les últimes estadístiques de l´Observatori Jove d´Habitatge a Espanya (Objovi), més de 91.000 persones d´entre 18 i 34 anys de la demarcació estaven emancipats el juny de 2010, fet que representa el 53,7% del total. Un any abans, la taxa d´emancipació entre aquest col·lectiu se situava en el 51,8%.

Segons les dades del Consell de la Joventut, Girona és una de les províncies de l´Estat espanyol amb un índex d´emancipació juvenil més elevat, superant la mitjana catalana (48%) i la del conjunt de l´Estat (45,8%).

Malgrat que l´emancipació juvenil a Girona va a l´alça, la decisió de marxar de casa els pares cada vegada és més tardana. Un fenomen que es repeteix a tot l´Estat espanyol. L´Observatori destaca que davant un escenari econòmic cada vegada més complicat, són molts els joves que allarguen l´estada en el domicili familiar.

En l´anàlisi per edats, els joves entre els 25 i 29 anys són els que més han reduït la taxa d´emancipació a Catalunya, amb una caiguda del 4,5%. I per sexes, en el cas de les dones l´emancipació es va reduir més de 4 punts el 2010, mentre que en el cas dels homes va baixar un 2,8%. Unes xifres que es poden relacionar directament amb les elevades taxes d´atur juvenil a Catalunya.

L´estudi també destaca que l´esforç financer que representa la compra d´un habitatge lliure segueix sense ser factible per a la majoria de joves. D´aquesta manera, un gironí de menys de 34 anys hauria d´ingressar, com a mínim, 29.473 euros anuals per dedicar el 30% de la seva renda al pagament d´una hipoteca mitjana d´un habitatge lliure.

Una altra dada significativa en parlar de l´accés dels joves a l´habitatge és la superfície màxima que ha de tenir el pis al qual aquests poden aspirar tenint en compte el salari que cobren.

Si parlem de compra, un jove català de menys de 34 anys pot adquirir un habitatge de 54,2 metres quadrats, mentre que aquesta xifra baixa fins als 44,5 metres quadrats en el cas de les joves que viuen a Catalunya.