Després de més de 15 anys d'intervencions a la muralla romànica d'Hostalric (Selva), està previst que les obres finalitzin al maig. Actualment, a la muralla hi ha 46 cases i, a principis del segle XX, els propietaris van construir-hi garatges adossats. Una part important de les obres consistien en enderrocar aquesta construcció posterior i convertir l'espai en vial públic. L'Ajuntament va acordar indemnitzacions de 141.000 euros per als 46 propietaris, un preu que no va convèncer 7 dels amos que van recórrer al jutjat que va aturar cautelarment els enderrocs dels seus garatges. Aquest fet farà que la restauració de la muralla no llueixi plenament.

Els primers enderrocs de les edificacions que es van afegir a la muralla romànica d'Hostalric van començar al desembre del 2009. Es tracta de garatges i terrasses construïdes sobre el sostre del garatge a principis del segle XX. Un informe tècnic de l'ajuntament va fixar una indemnització de 141.000 euros, uns 3.000 euros de mitjana per a cada propietari expropiat. Set dels propietaris no van estar d'acord amb aquesta xifra i van presentar un contenciós administratiu al jutjat l'estiu del 2009.

El jutjat va aturar cautelarment els enderrocs en aquests casos a l'espera d'una decisió definitiva. Això fa que, quan s'està a punt d'acabar la rehabilitació de la muralla, es mantinguin els garatges, balcons i terrasses en alguns punts separats al llarg de la muralla que distorsionen la visió completa de la rehabilitació.

Segons ha explicat l'alcalde, Josep Antoni Frias, l'ajuntament està negociant amb els veïns per evitar que hagi de ser un jutjat d'expropiacions qui resolgui el tema. Frias reconeix que si el fi d'aquest conflicte es deixa en mans de la justícia 'es pot allargar dos o tres anys' i, per això, assegura que la intenció del consistori és arribar a un acord amb els veïns que, segons Frias, és 'lícit' que reclamin més diners.

Un atractiu turístic

Hostalric havia basat l'economia local en la indústria tèxtil que des de fa uns anys ha anat en declivi. Per això, l'ajuntament vol vendre imatge turística a través de la recuperació de la muralla i també les intervencions que estan previstes fer al castell d'Hostalric. 'Penso que és una obra que no només estarà al servei d'Hostalric sinó que recuperem patrimoni del país, l'oferim a tothom i això ha de repercutir en l'economia local', ha manifestat l'alcalde.

Les obres està previst que acabin en dos mesos i es retirin les tanques que des de fa més d'un any marquen el perímetre de les obres. L'alcalde ha explicat que els cinc metres que ocupaven els garatges es convertirà en un vial públic que permetrà guanyar 'espai i llum'. Les obres han servit també per recuperar part del fossar de la muralla i, en un tram, s'ha deixat al descobert la profunditat de la muralla que s'allarga sis metres sota terra.

Els tècnics també han repicat la pedra afegida en èpoques posteriors i han sorrejat les parets per recuperar l'actual i afegir-ne allà on en manca. També s'han canviat els tancaments de les cases i s'han retirat antenes i d'altres elements que feien que aquesta part de la muralla -que és la part posterior de les cases- tingués una imatge de deixadesa.

Aquesta és la cinquena intervenció que es fa a la muralla romànica d'Hostalric. Les primeres actuacions van començar l'any 1995 i, segons l'alcalde, ja s'han invertit més de 3 MEUR. Aquest dimecres el subdelegat del govern espanyol a Girona, Francesc Francisco-Busquets, ha visitat les obres ja que l'estat aporta, a través de l'1% cultural, més de 500.000 euros a l'obra.