Les eleccions municipals del proper mes de maig no tindran cap mena d'intriga a 29 poblacions de les comarques gironines, ja que només s'hi presenta una candidatura i, per tant, tenen l'alcaldia assegurada. La xifra és substancialment més alta de la que hi va haver el 2007 en les passades municipals. En aquell moment, només es van registrar 11 municipis amb llistes úniques. A dia d'avui, doncs, un mes abans dels comicis, CiU ja té garantides vint alcaldies, el PSC quatre i ERC tres. Les formacions independents en tenen dos.

La gran majoria d'aquestes llistes "solitàries", doncs, -20 de les 29 totals- són de Convergència i Unió, que és l'única formació que ha incrementat el nombre de candidatures respecte a les passades municipals. En aquell moment, els convergents ja van obtenir sis alcaldies en presentar-se en solitari i ara tripliquen aquell nombre. Per la seva part, el PSC en va tenir les mateixes que ara, quatre; i ERC, que ara en té tres, en va assolir només una.

Analitzant els casos més concretament, però, destaquen, entre d'altres, els pobles d'Albons, on s'ha retirat l'actual alcalde, Julià Giró; el cas de Cervià de Ter, que ha viscut un mandat intens amb moció de censura inclosa; Bàscara, on Lluís Lloret repetirà a l'alcaldia; o Palau-saverdera, en què Narcís Deusedas (CiU) tornarà ser batlle.

En aquest darrer cas, no és d'estranyar, ja que Dausedas ha estat alcalde -amb només una petita interrupció- des de 1979. En els comicis de fa quatre anys va tenir l'oposició d'Unitat per Palau, però aquesta vegada han decidit no participar.

Un dels casos més destacats, però, és el de Cervià de Ter. Després de viure un mandat intens i convuls, les diverses opcions s'han convertit en una de sola. Les turbulències van començar quan una moció presentada per ERC i CiU va fer plegar l'alcalde Jordi Valls (també d'ERC) i va deixar Meritxell Altisent (ERC) com a nova alcaldessa de la localitat. Ara, però, Esquerra no ha presentat llista i Roser Estañol (CiU) serà la nova alcaldessa.

La situació d'Albons també és curiosa, ja que l'històric Julià Giró es retira després d'haver estat alcalde més de deu anys amb diferents partits. El primer mandat ho va ser amb un grup independent, després per CiU i en el darrer mandat, amb un altre grup independent avalat pel PSC. A partir d'ara, Joan Hostench (CiU) n'agafarà el relleu.

Un altre cas destacable és Besalú. Aquí, Lluís Guinó (CiU) tornarà a ser alcalde, després que la seva sigui l'única llista que es presenta per tercera vegada. Dels quatre cops que Guinó ha afrontat unes municipals -abans que aquesta-, dues vegades la seva ha estat l'única llista. El 1995, CiU va tenir la competència de dues llistes més, i el 2007 es va presentar el PSC, que només va aconseguir un regidor. Ara serà alcalde en ser l'únic candidat per tercer cop.

Per altra banda, també destaquen els casos de Llers o de ?Campllong, on Lluís Freixas (CiU) serà el proper alcalde. Freixas, que va ser dos anys president del Consell Comarcal del Gironès, és la quarta vegada que encapçala la llista de CiU i porta 15 anys com a batlle.

Per la seva part, Carles Fortiana (CiU) és alcalde de Llers des de 1999. I en les darreres eleccions va tenir l'oposició del PSC, que va obtenir tres regidors i del PP, que no va treure representació. Finalment, només una població de la Selva tindrà llista única, serà Sant Feliu de Buixalleu, on en les passades municipals hi va haver tres formacions. En definitiva, en aquestes eleccions les candidatures úniques s'han disparat, en part perquè als pobles se n'han presentat menys.