La factura de l'aigua podria acabar pujant o almenys això és el que va deixar entreveure ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder. El conseller va justificar una previsible pujada del cànon de l'aigua per cobrir la despesa ordinària de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i evitar que faci fallida. I és que des que Lluís Recoder és al capdavant de la conselleria, ha reiterat en diverses ocasions la precarietat de l'estat de les finances d'aquesta empresa adscrita.

En resposta a una interpel·lació plantejada pel diputat de CiU Ramon Espadaler, el conseller va recordar que l'ACA es troba en una situació de "fallida", ja que està "carregada de deutes" i és "incapaç de fer-los front".

El conseller va constatar que en aquests moments l'ACA s'està "finançant a càrrec dels proveïdors", és a dir, sense pagar les seves factures per serveis. "Ho he de reconèixer, i se'm cau la cara de vergonya", va afegir el conseller.

Lluís Recoder va assenyalar que el deute de l'ACA supera els 1.300 milions d'euros i que la "reducció de la despesa" és una mesura immediata per fer front al dèficit.

Recoder també va assenyalar que per fer front a la despesa ordinària de l'Agència Catalana de l'Aigua és necessària una pujada del cànon de l'aigua, que s'està estudiant i que, segons fonts de la conselleria, s'haurà d'aplicar en els pròxims mesos perquè la situació de l'agència no empitjori.

"Podem parlar i discutir sobre a qui s'ha de carregar un increment més alt i més baix, qui té dret que se li rebaixi i qui té l'obligació de pagar una mica més. El que no podem fer és simular que no hi ha cap problema, perquè n'hi ha", va argumentar el conseller.

Traspàs al món local

En referència al deute acumulat de l'ACA, Recoder va indicar que s'estan estudiant altres mesures de refinançament.

Entre aquestes mesures anunciades pel conseller es troba el "traspàs d'instal·lacions de la Generalitat al món local" o que l'Agència Catalana de l'Aigua se centri només en els "serveis obligatoris", és a dir, els que li corresponen per llei.