Els metges que treballen als centres gironins de l'Institut Català de la Salut (ICS) ja poden consultar virtualment les imatges radiològiques i la història clínica dels pacients d'un altre hospital o CAP que no sigui el seu. La setmana passada l'ICS va acabar el procés de digitalització de les proves de diagnòstic per la imatge, una mesura que, segons fonts del Departament de Salut, es traduirà en un estalvi aproximat d'entre 250.000 i 300.000 euros anuals en radiografies.

El director tècnic del projecte de digitalització, Jordi Gabaldà explica que l'estalvi en la impressió de plaques radiològiques és un dels punts forts d'aquest model. Des que es va començar a implementar fa dos anys, els hospitals i ambulatoris de l'ICS en l'àmbit català han aconseguit estalviar un total d'1,5 milions d'euros.

Un altre dels grans avantatges de la digitalització és que els facultatius d'un centre de l'ICS (sigui hospital o ambulatori) poden accedir a l'historial d'un pacient des del seu lloc de treball. Això facilita enormement la tasca del metge i redueix el temps d'espera dels pacients, entre altres coses perquè no s'han de desplaçar d'un centre a l'altre.

També suposa una millora de la qualitat assistencial, ja que garanteix que els professionals treballin amb la informació correcta i evita la repetició de proves i els duplicats innecessaris si es perden les plaques.

De fet, els centres de la demarcació de Girona van ser pioners en aquesta mesura, quan l'any 2009 la van implantar al Trueta i als ambulatoris que feien diagnòstic per la imatge. Amb la digitalització completa, els professionals no només poden consultar historials dels centres de les comarques gironines, sinó que també els de la resta de Catalunya.

Tal com va assenyalar Gabaldà, actualment a Girona s'està implantant una segona fase d'aquest projecte que consisteix a compartir informació radiogràfica amb altres hospitals i ambulatoris que no formin part de l'ICS. Des del mes de març d'aquest any ja hi ha alguns proveïdors de serveis que han començat a compartir informacions amb centres de l'ICS, i es preveu que cada cop n'hi hagi més.

Manca de centres per avortar

Per altra banda, representants de la Xarxa de Dones per la Salut, que aglutina 22 associacions de dones i professionals sanitaris, van denunciar ahir que només sis ambulatoris a Catalunya, tots situats a les comarques de Barcelona, atenen les dones que desitgen avortar. Així ho van assegurar ahir quatre representants de la Xarxa de Dones en una roda de premsa a Barcelona, en la qual van exigir al Govern català que millori l'aplicació de la llei d'interrupció de l'embaràs. La manca d'ambulatoris que facin aquest servei a Girona comporta que si alguna dona vol avortar, ho ha de fer o bé a l'hospital Trueta o bé en clíniques privades.