El primer ecobarri de Catalunya previst al sector de Llevant de Figueres continua essent viable. Així ho creu l'alcalde que recorda però que primer caldrà aprovar el nou Pla General d'Ordenació Urbana per tirar-ho endavant. La previsió és que el pla no s'aprovi fins, com a mínim, d'aquí a dos anys. "Ens creiem l'ecobarri gairebé en la seva totalitat", assegura Santi Vila que reconeix que el context de crisi és una de les principals dificultats. Vila ha explicat que existeix una controvèrsia a la ciutat. Per una banda, hi ha qui defensa que és un bon moment per tirar-lo endavant perquè permetrà ser més eficients i, per altra banda, hi ha qui creu que la inversió és massa elevada per a moments de crisi.

El projecte, que es va presentar el mes de novembre amb la presència del llavors conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, s'incorporarà al nou Pla General d'Ordenació Urbana que està previst que es pugui aprovar en un termini d'uns dos anys. Santi Vila recorda que el que es va presentar era un "informe de recomanacions" elaborat per l'equip redactor del projecte - Lluís Brau, Albert Cuchí, Salvador Rueda i Rafael Càceres- i ha manifestat que l'Ajuntament es creu "pràcticament en la seva totalitat" les recomanacions.

Controvèrsia de la idoneïtat

A ningú se li escapa que un projecte urbanístic tan ambiciós topa de ple amb el context de crisi actual. Sobre aquesta qüestió hi ha una "controvèrsia interessant", segons paraules de l'alcalde. D'una banda, hi ha un grup d'arquitectes i ecòlegs "convençuts" de la seva idoneïtat a dia d'avui per l'estalvi en el manteniment dels espais públics i l'eficiència dels edificis mentre que, de l'altra, hi ha una visió més conservadora de constructors i arquitectes que consideren que la inversió "és molt forta i no es pot justificar en temps de crisi". Davant això, l'alcalde es compromet a buscar "un equilibri" entre les dues opcions però no amaga que la "predisposició ideològica" de l'Ajuntament "està amb els verds". I afegeix: "tenim molt clar que el model de ciutat que volem ha de mirar al segle XXI i no al XX".

El barri que es projecta al sector de Llevant serà el primer que hi haurà a Catalunya d'aquestes característiques i estarà pensat només en base a criteris de sostenibilitat. La zona on s'ubicarà té unes 20 hectàrees, entre la carretera de Roses i la via del tren i on, actualment, hi ha la depuradora. A més, el sector està pròxim al barri de la Marca de l'Ham, un dels més degradats de la ciutat. Aquesta zona no està connectada amb la ciutat i per això caldrà fer canvis en el planejament urbanístic per poder urbanitzar el barri. En el disseny actual, hi podrien viure fins a 5.000 habitants.

Pel que fa a algunes de les seves característiques, destaca que els carrers del nou barri estaran pensats per donar prioritat a les bicicletes i els vianants i que els cotxes només podran accedir als afores del barri però no al centre. El subministrament energètic dels edificis estarà centralitzat i per tant no hi ha haurà calderes individuals sinó sistemes energètics eficients com la cogeneració o la biomassa.

Tal com ja es va apuntar el dia de la presentació, el calendari d'execució no està fixat -es parlava d'un termini d'entre vuit i deu anys vista- així com tampoc les formes de finançament.

Plaques solars als edificis

Una de les iniciatves per promoure les energies alternatives que s'ha engegat a Figueres és la construcció d'una coberta fotovoltaica a plaça Catalunya que es podria posar en marxa a finals d'any i suposarà un estalvi anual de 40.000 euros. A més, està molt avançat el projecte per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a edificis públics i privats. A finals d'any està previst que surtin a concurs per poder-se posar a tots els equipaments municipals ?-?escoles, centres cívics, etc.