El ple de l'Ajuntament de l'Escala ha aprovat per unanimitat l'acord de compra que permetrà recuperar 205,5 m2 de l'Alfolí de la Sal, que des de fa dècades formen part de l'hostal que hi ha en un dels extrems de l'edifici. Declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, el centre es troba en ple procés de restauració i l'adquisició d'aquesta part permetrà completar la remodelació per convertir-lo en un important espai cultural.

El consistori pagarà 100.000 euros en dos anys per comprar aquesta part, que també permetrà recuperar l'accés que hi havia hagut des del corriol d'en Maranges. L'hostal mandindrà un petit espai a la planta baixa per tal que no s'hagi de clausurar el restaurant. A la primera planta, hi havia part d'un allotjament que estava fet dins els límits de l'antic Alfolí de la Sal, igual que el rentador i estenedor de la segona planta. Amb aquesta adquisició, es podrà completar la remodelació que s'està duent a terme.

Es recuperarà així, la forma i dimensions originals que l'històric edifici tenia a finals del segle XVI-XVII, preservant la unitat del conjunt.

En aquests moments s'està executant la primera fase de la restauració de l'espai i s'està treballant per tal de poder dur a terme el més aviat possible la segona i la tercera fase, amb les subvencions ja compromeses per part de la Generalitat i el govern estatal.

Un pla director en marxa

Un equip dirigit pel catedràtic d'Història de l'Art i especialitzat en Patrimoni Cultural i Museologia, Eduard Carbonell, està redactant el pla director que marcarà els usos d'aquest important edifici.

El projecte també s'està debatent al Consell de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de l'Escala i busca definir l'Alfolí de la Sal com un equipament que permeti diversos usos culturals com ara exposicions, arxius, actes i un museu, entre d'altres. També s'hi contempla un espai interpretatiu que permeti donar a conèixer la història local a través de diversos àmbits.

L'històric edifici es va construir a finals del segle XVII i va jugar un important paper en el creixement del nucli urbà de l'Escala. Es tracta d'un monument protegit per considerar-se un Bé Cultural d'Interès Nacional.