Aquest dilluns s'ha posat en funcionament l'Observatori Can Roig de Llagostera. Un equipament astronòmic que es troba a les instal·lacions del Centre Cultural Can Roig, també seu de la biblioteca Julià Cutiller. L'Agrupació Astronòmica de Girona, que lidera el projecte, ressalta que si bé la biblioteca i els equipaments astronòmics es van inaugurar oficialment el 10 de setembre no és fins ara que, un cop posats a punt i calibrats els instruments òptics de l'observatori, aquest està completament operatiu i a disposició dels socis de l'Agrupació, usuaris de la Biblioteca i públic en general.

«Telescopis a un cop de clic»

L'Observatori Can Roig compta de moment amb tres telescopis dotats de capacitat d'operació remota, és a dir, que poden ser operats a distància des de qualsevol lloc on es disposi de connexió a Internet. Aquesta funcionalitat permetria, per exemple, fer una sessió d'observació des d'una aula en un col·legi en un altre municipi i el públic podria observar en temps real els objectes que està estudiant el telescopi.

L'horari d'atenció al públic a la seu de l'Agrupació és els dimecres, de dos quarts de set de la tarda fins a dos quarts de nou. I es poden concertar visites i observacions a la carta enviant un correu electrònic a astro@astrogirona.com. Des de l'Agrupació llavors s'assigna un astrònom que faràde guia pel cel, seguint la filosofia engegada l'estiu passat en l'altre observatori de que disposa l'Agrupació, també a Llagostera.

Amb la voluntat de fer arribar l'Astronomia a tots els públics l'Agrupació organitza diverses activitats, conferències, viatges científics i observacions durant tot l'any. L'activitat més immediata és el proper 9 de gener, quan s'inicia el curs d'iniciació a l'astronomia. S'impartirà a les mateixes instal·lacions i que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament.