instal·lacions sense estrenar amb furts a la selva interior La planta de Torrefortuna (Vidreres) va patir els lladres de coure i va quedar destrossada.Uns brètols van arrencar les portes de la depuradora de Can Carbonell (Caldes). La planta de Massanes ha patit actes vandàlics.

La comarca de la Selva té ?al?menys sis depuradores i dos col·lectors que no funcionen perquè tenen les obres per acabar o bé perquè s'estan refent els seus projectes. Aquesta situació dura de fa temps -depenent de cada municipi- i els regidors i alcaldes dels ajuntaments critiquen el deteriorament de les instal·lacions sobretot pels continus robatoris i saquejos. A més, reclamen que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) reactivi els treballs i hi posi fi.

L'any 2005 l'ACA va preveure, a través del seu programa de sanejament d'aigües residuals urbanes, una sèrie d'actuacions i entre elles hi havia la construcció de dues depuradores a Vidreres, dues a Massanes, una a Caldes de ?Mala?vella, un col·lector que havia de connectar la Cellera de Ter amb la depuradora d'Anglès, una depuradora i la construcció d'un col·lector a Osor.

Totes aquestes infraestructures es troben aturades per diversos motius però des del territori es lamenten que s'estan deterioran i que caldrà invertir-hi de nou. La suma de la inversió prevista puja fins a 3,5 milions d'euros.

El cas més recent de robatori és a Vidreres. Com va informar Diari de Girona fa una setmana, uns lladres van entrar a les instal·lacions de la nova planta de tractament d'aigües que s'ha alçat a la urbanització de Torrefortuna i van arrencar tot el cablejat de coure de l'edifici. L'altra planta a mig fer al municipi és a la Goba i també ha viscut diferents actes vandàlics. Un altre fet similar es va repetir a Caldes de Malavella, a la planta de l'àrea residencial de Can Carbonell, on van trencar la porta i van emportar-se tot el que hi havia a l'interior de la planta. I els últims mesos han ocorregut fets semblants a les dues depuradores del municipi de Massanes.

Aquestes cinc instal·lacions que han patit robatoris i actes de vandalisme encara estan per estrenar; en el cas de Vidreres, segons l'ACA, la planta de Terrafortuna està acabada i també ho estan les dues de Massanes, però en canvi no es posen en funcionament perquè desde l'ens s'ha requerit al concessionari que faci les proves de funcionament i no ho ha fet. En canvi, pel que fa a la de Can Carbonell (Caldes de Malavella) i la Goba (Vidreres) fonts de l'ACA afirmen que les obres estan mig executades i aturades perquè es redacta un projecte modificat.

Pel que fa a Osor, la planta depuradora està a mitges i les obres del col·lector, aturades, perquè s'ha redactat un projecte modificat del traçat i ara està en fase de resposta d'al·legacions. I finalment, en relació al col·lector entre la Cellera i Anglès, està aturat, segons l'ACA, perquè Anglès i el Consell Comarcal van demanar que es derivessin les aigües fins a la depuradora, i es redacta un estudi nou.

El territori diu prou a l'ACA

Totes aquestes instal·lacions porten de mitjana un any aturades i des de Vidreres, el regidor de Medi Ambient Eduard Adrobau (VST-ERC) critica la situació afirmant que en el cas de Terrafortuna veu "absurd que l'ACA hagi de fer requeriments a la constructora si la depuradora està acabada, crec que hi ha d'haver algun problema entre els dos" i afegeix que el que provoca l'allargament del tema és que s'haurà d'invertir més pel deteriorament de la instal·lació.

Des de Caldes, l'alcalde, Salvador Balliu (CiU), remarca que si la depuradora està parada és perquè "l'ACA no té diners i que l'estat d'abandonament respon a això". Pel que fa a Massanes, el regidor de Medi Ambient Pere Fernàndez (ICV) recorda que fa dos anys que estan aturades i que "les intal·lacions han quedat malmeses i l'alcalde s'ha queixat a l'ACA". I des de la Cellera de Ter l'alcalde Josep Serrallonga (CAM) lamenta la situació perquè en no poder abocar les aigües a la depuradora d'Anglès es fa a la llera i repercuteix en el medi ambient i en les empreses. Reclama a l'ACA que "doni terminis i que acabi el que ha començat". L'alcalde d'Osor, Isidre Font (CiU), per la seva banda diu que l'obra va amb retard però en els últims terminis donats.

Les queixes dels ajuntaments també han arribat al Consell Comarcal i les han tramès a l'ACA, com afirma el conseller de l'àrea de Gestió de Residus Josep Roquet, que lamenta la situació.