El cardiòleg banyolí i degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona (UdG), Ramon Brugada assegura que no acaba d'entendre la finalitat de crear una filial de Centres d'Atenció Primària (CAP) públics a les comarques gironines. Aquests centres estan actualment controlats per l'Institut Català de la Salut (ICS), però recentment aquest organisme va anunciar que passarien a formar part d'una empresa pública separada que passaria a gestionar un total de 26 CAP de la província.

Tot i que el passat 18 de juny els principals responsables de l'ICS van exposar als metges de la demarcació com i per què es feia la descentralització d'aquesta gran empresa pública (que controla desenes d'àrees bàsiques de salut i els vuit principals hospitals de Catalunya), molts metges gironins, entre ells Brugada, van quedar desconcertats amb les explicacions.

"No acabo d'entendre quin és el paper de la descentralització de les àrees bàsiques, no ho acabo de veure clar", va declarar aquesta setmana el degà de Medicina, que també va ser present en aquella ?reunió de juny. El director gerent de l'ICS, Joaquim Casanovas, va anunciar llavors que els CAP públics gironins es convertirien en empresa autònomes durant el gener de 2013. Però els escassos metges reunits a l'auditori de l'Espai Caixa van rebre les explicacions de l'ICS amb cert escepticisme, com ho demostren les declaracions de Brugada, o les que en aquell moment va fer el president del Col·legi de Metges, Benjamí Pallarès, demanant la participació dels facultatius en la presa de decisions de la nova filial de CAP gironins. Brugada, a més, va afirmar que estava a l'expectativa de saber com funcionava la unificació de gerències entre els hospitals Trueta i Santa Caterina, una associació destinada a "aglutinar serveis i maximitzar recursos".

Els pacients, prioritaris

Sobre el debat sobre la ubicació i construcció del futur Trueta, va assegurar que no en tenia novetats, si bé va opinar que el nou projecte acabarà tirant endavant quan hi hagi diners. "Si no hi ha un "duro" a la caixa no crec que acabi tirant endavant", va declarar.

En aquest sentit, Brugada va recalcar que com a degà de la Facultat va una mica "a remolc" de les decisions que es puguin prendre en un futur sobre el nou centre sanitari. El cardiòleg va reiterar la voluntat que la Facultat de Medicina vagi al costat del futur Trueta, "es faci a Salt, Sarrià o Girona", i va assegurar que ara la principal prioritat en aquests temps de crisi és dedicar-se a "tractar els malalts, ensenyar medicina i fer recerca".