Els espectadors que assisteixin dissabte a l'estrena de 'Suïcides', de la companyia PocaCosa Teatre, rebran a l'entrar una pastanaga enlloc d'una entrada. És la manera que el Teatre de Bescanó ha escollit per protestar contra l'apujada de l'IVA cultural del 8% al 21%. Consideren que l'IVA que s'aplica a les hortalisses -que és el del 4%- és més "just". La iniciativa, anunciada a l'estiu, ha tingut ressò a mitjans de mig món, inclosa la BBC o el New York Times i el teatre està a punt de penjar el cartell de "Pastanagues exhaurides". Cada "pastanaga" costa 13 euros, un preu més econòmic que si s'hagués d'aplicar el 21% d'IVA, i es poden comprar per Internet a través del web del teatre.

El Teatre de Bescanó i la companyia PocaCosa Teatre han volgut cridar l'atenció sobre l'apujada de l'IVA cultural amb una acció vistosa de caràcter reivindicatiu. Es tracta d'oferir als espectadors pastanagues en lloc d'entrades, per considerar que l'IVA que s'aplica a les hortalisses és "més just" que el que grava els actes culturals.

Aquest particular intercanvi de pastanagues per entrades es podrà visualitzar dissabte a l'estrena de l'obra 'Suïcides', de la companyia PocaCosa Teatre. Les actrius Meritxell Yanes i Elena Martinell han estat les "còmplices" del programador del teatre, Quim Marcé, que va pensar aquesta manera de protestar contra l'apujada de l'IVA. Els espectadors han reservat a través d'Internet les seves pastanagues i, un cop arribin dissabte al teatre, a la guixeta podran recollir la tradicional entrada de paper i, posteriorment, l'aniran a canviar per una pastanaga. Un comerciant de Bescanó que té una botiga de fruita i verdura farà parada al teatre i serà qui donarà a cada espectador la seva pastanaga abans d'entrar a la sala.

Ressò internacional

La iniciativa ha tingut un ampli ressò des que es va donar a conèixer a l'estiu i ha ocupat espais a mitjans de referència com el New York Times o la cadena de televisió britànica BBC. Fins i tot s'han posat en contacte amb el teatre un diari vietnamita i un d'egipci, entre d'altres. "Crec que això denota la falta d'imaginació que tenim per reclamar les coses, estem tant fotuts que necessitem accions així per animar-nos", reflexiona l'actriu Meritxell Yanes.

La companyia ha venut pràcticament totes les entrades per a l'espectacle -n'hi ha gairebé 300 a la venda- i espera poder penjar en les pròximes hores el cartell de "Pastanagues exhaurides" a la guixeta del teatre. Les "pastanagues" costen 13 euros si es compren anticipades i 15 si s'adquireixen al teatre el mateix dia de l'espectacle. El preu està gravat amb un IVA del 4% i no del 21%, perquè a efectes legals el que venen són hortalisses i no entrades de teatre. "Ens hem assessorat legalment i no incorrem en cap irregularitat, el preu de l'entrada computarà com un ingrés atípic del teatre", ha detallat el gestor de l'espai, Quim Marcé.

L'escola de Bescanó també s'ha sumat a la protesta i ha elaborat una exposició amb una trentena de muntatges construïts a base de pastanagues que s'exposaran dissabte al pati del teatre.

Un espectacle d'òpera i humor satíric

Meritxell Yanes i Elena Martinell (PocaCosa Teatre) van crear juntes un l'espectacle infantil on combinaven òpera i teatre i van adonar-se que els pares també aplaudien aquesta mescal. La idea de 'Suïcides' parteix d'una novel·la -'La botigueta dels suïcides'- que Llàtzer Garcia ha pres com a punt de partida per escriure l'obra. L'espectacle, carregat d'humor negre i satíric, reflecteix una societat on suïcidar-se és la manera de morir per excel·lència dels humans i on l'alegria està considerada un dels pitjors virus que amenacen la humanitat. La direcció és de Marilia Samper.