Uns 25 voluntaris membres de la plataforma Retorna, la Fundació de Prevenció de Residus, del Consorci de les Gavarres i veïns de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura han treballat durant dues hores als marges del riu Daró extraient les deixalles que s'acumulaven en aquest punt. En total, els voluntaris han retirat 4 tones de runa i 200 quilos de roba, pintura, olis i envasos d'una zona de 800 metres. Aquesta iniciativa és la quarta i última acció de neteja que la campanya 'Desembruta' organitza arreu de l'Estat. "És el lloc on hem trobat més deixalles perquè gran part de les escombraries eren runa i pesen molt", ha explicat la directora de comunicació de la plataforma Retorna, Anna Crespo.

Els voluntaris han començat a extreure les deixalles abandonades a les onze del matí i durant dues hores han netejat una zona de 800 metres dels marges del riu Daró que travessa el massís de les Gavarres a la comarca del Baix Empordà. En concret, els voluntaris -uns 25- eren membres de la plataforma Retorna, de la Fundació Prevenció de Residus, del Consorci de les Gavarres i veïns de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura.

En total s'han extret 4 tones de runa i materials de construcció i 200 quilos de deixalles tals com: envasos, plàstics, teixits, roba, sabates, pintura, framgents d'uralita, aparells electrònics i llaunes d'oli de cotxe entre d'altres. L'acció també ha comptat amb l'ajuda logística de Construccions Burgos-Gasul i tots els voluntaris han treballat amb una bossa reutilitzable de cotó orgànic i de comerç just.

Segons la directora de comunicació de la plataforma Retorna, Ana Crespo, en aquesta zona on han realitzat la neteja hi viu una gran varietat d'espècies vegetals i animals. Per això, el riu Daró és considerat un dels rius més ben conservats de Catalunya i està inclòs a la Xarxa Natura 2.000. "Tot i això, les Gavarres estan envoltades per diversos nuclis de població que generen moltes deixalles", ha ressaltat Crespo. El massís de les Gavarres, on es troba el riu Daró, té una extensió propera als 350 quilòmetres quadrats, repartits en una vintena de municipis.

"Ens ha sobtat trobar tantes deixalles. Hem localitzat escombraries com uralita, moltes sabates i una llauna d'oli de cotxe de cinc litres, això vol dir que algú va anar a canviar l'oli del seu vehicle en aquesta zona", ha explicat la directora de comunicació. Segons Crespo aquesta ha estat l'acció de neteja on s'ha extret més quantitat de deixalles. "S'ha de tenir en compte que es tracta de runa i per això pesa molt", ha apuntat la directora de comunicació.

D'altra banda, aquesta ha estat la quarta i última acció general de neteja que ha realitzat la campanya 'Desembruta' a tot l'Estat. Aquesta iniciativa promoguda per l'entitat Prevenció de Residus i Consum Responsable, l'associació Retorna, l'obra social de Caixa Madrid i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà tenia previst realitzar aquesta última acció als 15 abocadors incontrolats que van aparèixer arran del gran incendi de l'Alt Empordà. No obstant això, aquesta iniciativa va quedar aplaçada i l'entitat va decidir canviar d'ubicació i fer-ho a les Gavarres. Des de la campanya 'Desembruta' asseguren que continuen treballant amb el Consell Comarcal de l'Alt Empordà per poder realitzar la neteja dels abocadors en els pròxims mesos.