La multinacional Eulen podria fer-se ben aviat amb la gestió de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l'Escala. Aquesta empresa privada especialitzada en serveis de neteja, assistència sociosanitària i seguretat s'ha presentat a un concurs convocat pel departament de Salut per optar a dirigir el Centre d'Atenció Primària (CAP) d'aquesta zona de l'Alt Empordà. Actualment gestió del centre sanitari va a càrrec de la Fundació Salut Empordà, una entitat sense ànim de lucre i de servei públic presidida per l'alcalde de Figueres, Santi Vila.

El CAP de l'Escala ha estat gestionat sempre per aquesta Fundació, que pertany a la Xarxa d'Hospitals d'Utilització Pública (XHUP) i que també es fa càrrec de l'hospital de Figueres. El delegat de Salut a Girona, Josep Trias, va explicar que cada cinc anys (amb un any més de pròrroga) la conselleria treu a concurs la gestió del CAP "en un procediment totalment habitual i que es repeteix en altres centres sanitaris".

Fins ara l'únic ens que s'havia presentat als concursos per gestionar el CAP de l'Escala era la Fundació Salut Empordà, amb la qual cosa acabava obtenint sempre la gestió per als següents cinc anys. En aquesta ocasió, però, a banda de la Fundació també s'hi ha presentat Eulen amb una oferta molt profitosa per fer-se amb la plaça.

Salut va deixar clar que el procés encara estava obert (està previst que es tanqui en els propers dies). A més, Trias va explicar que la decisió final "no és política" sinó que està subjecta a uns representants jurídics encarregats de valorar els aspectes econòmics, jurídics, de serveis i planificació".

"Aquest concurs està obert a tothom i tots tenen les mateixes possibilitats de guanyar-lo sempre i quan compleixin els mínims assistencials i econòmics que fixen aquests representants jurídics", va remarcar Trias.

Sobre el fet que fos la primera vegada que Eulen participi en un concurs per gestionar un centre sanitari a Girona, Trias va argumentar que "en la situació actual pot passar que empreses com aquesta decideixin presentar-se en aquests àmbits".

De moment, Eulen només s'ha presentat al concurs del CAP de l'Escala. Les altres dues àrees de salut que han posat a subhasta són les de la Vall d'en Bas i Cassà de la Selva, tot i que Salut va confirmar que només s'hi han presentat les empreses que fins ara gestionaven els seus centres sanitaris (Fundació Sant Jaume i Institut d'Assistència Sanitària, respectivament, dos proveïdors de salut similars a la Fundació Salut Empordà).

Demanen explicacions

El concurs ha despertat nerviosisme en diversos sectors del món sanitari, que veuen aquest procés com un primer pas per començar la privatització de la sanitat pública. L'exconsellera de Salut i diputada socialista, Marina Geli, va demanar explicacions a través del Twitter a Santi Vila sobre aquest assumpte: "Eulen gestionarà l'ABS de l'Escala, ara Hospital de Figueres. CiU i el nou model de privatització a empreses alienes de Salut. Santi Vila hauria d'opinar sobre aquest tema!"

Geli també va demanar explicacions sobre la negativa a prorrogar un any el concurs a la Fundació Salut Empordà quan aquesta estava modificant els tràmits per convertir-se en una empresa pública.

Els temors de Geli que una empresa "aliena a la salut" acabi gestionant un centre sanitari es basen en la manca d'experiència d'Eulen (que factura un volum de 1.800 milions d'euros) en el camp assistencial. Salut va defensar l'experiència sociosanitària d'aquesta empresa però va assenyalar que l'experiència en la gestió sanitària es tindrà en compte. Aquest diari va intentar posar-se en contacte amb Eulen però no va obtenir resposta.