La reserva de la biosfera del Montseny doblarà gairebé la superfície amb la seva ampliació que es podria materialitzar el 2014. Es passarà de les 30.000 hectàrees existents fins a unes 50.000 hectàrees. Però, a més, el que suposarà és un increment molt important de la població que viurà en aquesta àrea, ja que es passarà del poc més d'un miler de persones que habiten dins de la reserva fins a les 45.000. I és que amb el creixement s'inclou la superfície total dels 18 municipis que la integren, quan en l'actualitat només s'hi inclou la part que es troba protegida pel Parc natural del Montseny.

La reserva de la biosfera del Montseny és l'única existent fins ara a Catalunya i la Unesco la va declarar l'any 1978. Una reserva de la biosfera és una àrea que té reconeixement internacional perquè compta amb un model de compatibilitat i equilibri entre la conservació del medi natural i el desenvolupament econòmic i social. I que té com a objectiu el desenvolupament sostenible d'una àrea.

Pel que fa a la del Montseny, s'ha d'actualitzar perquè les línies de gestió s'han d'adequar a noves directrius de la Unesco i, a més, es dóna la circumstància que la reserva de la biosfera és més petita que l'àmbit del Parc natural del Montseny que ha crescut amb els anys, un fet que no es pot pro?duir segons la Unesco.

Per aquest motiu, des de finals de l'any 2010, responsables del Parc i les diputacions de Girona i Barcelona duen a terme un procés d'informació als municipis sobre la proposta d'ampliació de la reserva de la biosfera del Montseny. I que en el cas gironí afecta cinc municipis com són els selvatans de Breda, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu, Arbúcies i Viladrau, a Osona. En aquests moments s'està realitzant un procés participatiu als municipis on s'informa de com serà la reserva un cop s'ampliï i sobre el seu significat.

I és que, malgrat que el nom de reserva pugui fer pensar que es tracta d'un instrument del territori, el que cerca és un model de desenvolupament basat en el Montseny. I, per tant, que s'hi desenvolupin activitats econòmiques respectuoses amb el territori i s'hi faci un creixement econòmic i social d'acord amb els objectius de la reserva. La nova reserva podria funcionar en dos anys, però amb anterioritat un comitè científic estatal hi donarà el primer vistiplau i, llavors, serà enviat a París, a la seu de la Unesco, per validar-la.