10 de desembre de 2012
10.12.2012
opinió

10 de desembre de 2012: 64 anys de la declaració universal dels drets humans

10.12.2012 | 01:00

"En temps difícils i problemàtics com els que ens ha tocat viure,
la Declaració Universal dels Drets Humans ha de ser el far orientador
de comportaments i decisions de persones i governs"

Com de forma clara i precisa deia el preàmbul de la Declaració Universal dels Drets Humans, el 10 de desembre de 1948, el reconeixement de la dignitat inherent i dels drets iguals i inalienables de tots els membres de la humanitat són el fonament de la llibertat, la justícia i la pau en el món. Fa seixanta-quatre anys que les Nacions Unides van proclamar la seva fe en els drets humans, com a objectiu i eina indispensable en la lluita i salvaguarda de la dignitat i el valor de la persona humana, tot proclamant la igualtat d'homes i dones i assumint com a compromís col·lectiu la promoció del progrés social i la millora del nivell de vida dintre d'una llibertat més àmplia.
La Declaració Universal de Drets Humans és una fita brillant del progrés de la humanitat, que ha costat incomptables sacrificis, lluites i pèrdues, des de l'esperança d'aconseguir el reconeixement de la dignitat humana com a valor fonamental a les nostres societats. Podem dir que aquesta declaració és la carta magna, la base ètica d'un ideal comú que cal difondre i fer realitat en tots els pobles i nacions. I en temps difícils i problemàtics com els que ens ha tocat viure, la Declaració Universal dels Drets Humans ha de ser el far orientador de comportaments i decisions de persones i governs. Ara, més que mai, cal remarcar que la persona no és un mitjà o un instrument al servei del diner o de les economies.
Els Síndics i Defensors de la ciutadania, des de la proximitat i el compromís directe amb els nostres pobles i ciutats, vivim amb preocupació creixent el debilitament i la pèrdua de drets dels nostres conciutadans, en aspectes tan necessaris com l'habitatge, el treball, la salut, les pensions o els serveis socials. I unim les nostres veus per recordar que els drets fonamentals, continguts en la Declaració, no poden quedar en simples proclames o intencions, sinó que han de ser normes d'inspiració i transformació de les nostres societats i de la nostra realitat política i econòmica, per fer un món millor, més just i humà.
Per això, des del Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores locals de Catalunya, any rere any, ens sumem a la celebració de la proclamació de la Declaració Universal dels Drets Humans reclamant insistentment que els drets humans es respectin i es facin efectius per a totes les persones, en igualtat de condicions, sense distinció de raça, color, sexe, llengua, religió, opinió política o de qualsevol altra mena, origen nacional o social, fortuna, naixement o altra condició.
I volem recordar que l'exercici dels drets ha d'anar acompanyat d'un comportament fraternal i solidari amb totes les persones, ja que, com diu l'article 29 de la Declaració Universal dels Drets Humans, tota persona té deures envers la comunitat, ja que només en aquesta li és possible el lliure i ple desenvolupament de la seva personalitat.

* Síndics, síndiques, defensors i defensores locals de: Arenys de Mar, Argentona, Badalona, Barcelona, Cambrils, Cornellà, Figueres, Gavà, Girona, Igualada, la Seu d'Urgell, l'Escala, Lleida, Lloret de Mar, Manlleu, Mataró, Mollet del Vallès, Palamós, Reus, Ripoll, Ripollet, Rubí, Sabadell, Salt, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Guíxols, Sant Feliu de Llobregat, Sant Jaume d'Enveja, Sant Jordi Desvalls, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Tortosa, Viladecans, Vilafranca del Penedès, Vilanova del Vallès i Vilanova i la Geltrú, i síndics agregats de: Gandia, Palma de Mallorca, Paterna, Segòvia, Vigo i Vitòria-Gasteiz.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook