L'Ajuntament de Figueres ha posat a licitació la segona fase de les obres per convertir l'antic convent dels Caputxins en un auditori. Els treballs, valorats en 1.356.628 euros, podrien començar d'aquí a tres mesos, un cop s'hagi fet l'adjudicació de l'actuació. El consistori, a través també de fons de l'1% Cultural de l'Estat, ha enllestit la primera fase dels treballs que han servit per consolidar l'estructura d'aquest emblemàtic edifici. La segona fase haurà de permetre revestir l'interior. Els treballs tenen un termini d'execució de 13 mesos pel que l'equipament podria enllestir-se, si no hi ha més retards, el proper 2014. Per a més endavant tot i que sense data, quedaria pendent l'actuació exterior on hi ha els antics horts i on s'havia plantejat, fins i tot, poder fer concerts a l'aire lliure.

Les obres de la primera fase, que es va iniciar fa un any i han costat gairebé 1,5 milions d'euros, ja s'han acabat i ara es podrà impulsar la segona, que s'espera que es pugui començar en els propers mesos. L'objectiu passa per dotar la ciutat d'un equipament cultural de mitjà format que permeti acollir unes 300 persones.

Els treballs, però, han experimentat múltiples entrebancs. I és que s'hi han trobat des d'unes pintures murals del segle XVIII fins a una granada de la Guerra Civil que va aparèixer durant les obres. Això ha provocat que els treballs s'hagin hagut d'aturar en reiterades ocasions i els teminis s'hagin hagut de retardar. La previsió és que les noves obres per a poder posar en marxa l'espai puguin executar-se en un termini de tretze mesos.

Garantir el finançament

Des de fa mesos el consistori fa canvis de partides amb l'objectiu de seguir invertint en aquest espai i garantir-ne el finançament. També ho ha tingut en compte en el pressupost d'enguany, convertint-ho així en una de les úniques inversions que es faran juntament amb la Casa Empordà o la reconversió del Passeig Nou. Alguns dels grups de l'oposició, però, han criticat les ja habituals modificacions de partides per a invertir-hi. I és que, segons diuen, el consistori treballa per tenir-lo acabat sense tenir un pla d'usos clar sobre què fer-hi i com es mantindrà.

L'equipament comptarà amb quatre plantes. A la baixa hi haurà el vestíbul i els magatzems. A la principal, els vestíbuls, camerinos i la caixa escènica. A la primera la grada de l'auditori -que serà retràctil- i, a la superior, la maquinària. El consistori sempre ha desensat que es busca un espai amb les màximes prestacions que es pugui posar a disposició d'entitats o de l'orquestra de la ciutat.