L'acusat d'atracar a punta de pistola dues entitats bancàries a Tossa de Mar i Llagostera durant l'any 2005 va negar els fets ahir durant el seu judici, tot i que hi ha multitud de proves que l'incriminen. El lladre, Juan Vicente Chacón, ja acumula una condemna per fets similars i, precisament, ara torna a estar entre reixes per un altre robatori. Durant la seva declaració, Chacón va assegurar que mai havia estat a Tossa, i que només coneix Llagostera per haver-hi estat de pas. Aquesta versió, però, xoca de ple amb les nombroses proves que l'incriminen. Els treballadors dels bancs a qui va amenaçar amb l'arma l'han reconegut i, fins i tot, la càmera d'una de les entitats el va gravar amb la cara descoberta.

Els fets que han dut Chacón a asseure's a la banqueta dels acusats es remunten al 2005. Aquell any, segons sosté l'acusació, i amb sis mesos de diferència, el processat va atracar dues entitats bancàries de les comarques gironines a punta de pistola, una a Tossa de Mar i l'altra, a Llagostera. Segons l'escrit del fiscal, en tots dos casos l'acusat va actuar a primera hora del matí i amb el mateix modus operandi: aprofitava per abordar els directors de les entitats quan anaven a obrir-les, els intimidava amb una pistola i els exigia que li entreguessin els diners.

Davant del tribunal, Chacón va negar tots els càrrecs. L'acusat va assegurar que mai havia posat els peus a Tossa de Mar i que només coneixia Llagostera per haver-hi estat de passada. A pràcticament totes les preguntes que li va fer la fiscal en relació amb els atracaments, es va limitar a respondre amb un monosíl·lab. "No", repetia una i altra vegada.

Juan Vicente Chacón és, però, un vell conegut de la policia. De fet, els Mossos d'Esquadra ja el tenen fitxat en una base de dades on apareixen altres atracadors. L'any 2002 ja el van condemnar per un robatori amb violència i, de fet, ara es troba a la presó en espera de judici per haver-ne comès un altre. Tot i que l'acusat hagi sostingut que ell no té res a veure amb els delictes, el cert és que hi ha multitud de proves que l'incriminen. Començant per la mateixa declaració dels directors i el treballador d'una de les entitats, que el va reconèixer sense lloc a dubtes com l'atracador que els va intimidar.

Ara fa vuit anys justos

L'atracament a la sucursal bancària de Tossa de Mar va tenir lloc el 14 de febrer del 2005. L'entitat estava situada al carrer Pou de la Vila. En aquest cas, l'atracador anava encaputxat, tot i que el director del banc va reconèixer Chacón perquè les celles li quedaven a la vista. Segons va declarar ahir el responsable de la sucursal durant la vista pública, quan aquell matí va anar a obrir l'oficina un home se li va posar al darrere, el va empènyer cap dins i li va posar una pistola a l'esquena. Després el va obligar a desconnectar l'alarma i obrir la caixa forta. Mentre tot això passava, va precisar la víctima, un empleat va entrar a l'entitat i l'atracador també el va amenaçar. El lladre va fugir amb un botí de més de 17.000 euros. Abans, però, va deixar lligats amb brides el director i el treballador.

En el cas de Llagostera, l'atracament va ocórrer el 28 d'octubre. La sucursal es trobava al carrer Àngel Guimerà. Aquí, l'acusat va actuar a cara descoberta i, fins i tot, les càmeres de seguretat el van enregistrar. En aquest cas, però, va marxar amb les mans buides. I és que, tal com també va declarar ahir el director d'aquesta segona entitat, ell desconeixia la combinació de la caixa forta i no la va poder obrir. Això va fer enfadar l'acusat, que li va donar dos cops al cap amb la culata de la pistola. Després, va marxar deixant-lo lligat amb brides.

Els Mossos d'Esquadra van detenir Chacón mesos més tard, durant un control de trànsit. L'acusat va intentar girar cua i saltar-se l'alto, però els agents li van barrar el pas. A dins del maleter, els mossos hi van trobar brides. Un dels agents de la investigació va indicar que eren de la mateixa sèrie que les fetes servir per lligar les víctimes. Així les coses, Chacón s'enfronta a una pena de presó per robatori amb violència i detenció il·legal. En matèria de responsabilitat civil, l'acusació sol·licita que l'acusat retorni els més de 17.000 euros que es va endur de l'entitat de Tossa de Mar.