Un projecte d'eficiència energètica de l'IES La Garrotxa i el grup Wattia ha permès estalviar fins a 35.000 euros (un 50% del cost de la calefacció) al centre de secundària d'Olot. Segons l'informe fet públic ahir al centre i elaborat amb les dades de consum de gasoil (70.000 euros a l'any) l'IES Garrotxa, en un any, ha reduït per la meitat la despesa de calefacció. Van explicar que la reducció pràctica es comptabilitza en 350 euros per cada un dels 100 dies, en els quals el sistema calefactor es posa en servei.

Ho han aconseguit partint d'un sistema de comandament remot que està connectat a sensors de temperatura. Assoleixen mantenir les aules a 21 graus de temperatura deixant passar més o menys aigua calenta pels radiadors. Vigilen que no hi hagin oscil·lacions en diferents punts de la superfície. És a dir que es mantingui una línia horitzontal en la gràfica del calor de la classe.

A més de l'estalvi econòmic, han aconseguit una considerable reducció de l'impacte mediambiental calculat en 90 tones de CO2 l'any.

Pioner a l'Estat, el projecte ha rebut el finançament del programa Europeu MEET. "És un magnífic exemple de com pot arribar la col·laboració entre l'escola i l'empresa" , va dir el director de l'IES Garrotxa, Albert Bramon.

El professor Antoni Moreno va explicar que l'aplicació pràctica del projecte s'ha aconseguit després de 10 anys de treball de diferents generacions d'estudiants.

El director de Wattia, Francesc Comino, va indicar que hi ha d'altres centres docents que s'han interessat pel projecte.

Va explicar que per un futur immediat volen estendre la climatització al 100% de l'Institut. De moment està instal·lada al 80% dels 11.000 m2 del centre. Un altre objectiu és optimitzar l'ús de l'electricitat a l'IES La Garrotxa. La idea és continuar la col·laboració amb el grup Wattia i poder traslladar les innovacions en eficiència energètica a edificis escolars, immobles públics i. fins i tot, a habitatges particulars i sistemes exteriors d'enllumenat.

El treball pràctic ha permès crear nou material pedagògic i de conscienciació energètica.