Salvador Balliu té 48 anys i es dedica al món del transport -amb autocars i taxis- des de fa molts anys. Va entrar en política fa uns 20 anys a l'Ajuntament de Caldes de Malavella i ho va fer perquè volia una llar d'infants per al seu fill -segons afirma-. Va estar 8 anys de regidor a Caldes fins que ho va deixar. El 2007, però, es va tornar a presentar, aquest cop com a cap de llista per CiU, i va estar a l'oposició fins que el 2011 va guanyar les eleccions i és alcalde de Caldes des de llavors. Ara, ha decidit assumir la presidència del Consell Comarcal de la Selva després de la renúncia de Robert Fauria. Balliu considera que és un repte i reconeix que el pacte de govern a Sant Hilari -on Fauria també ha deixat l'alcaldia- ha fet endarrerir la substitució al Consell de la Selva.

Com és que ha decidit presidir el Consell de la Selva en un moment tan complicat?

És un moment complicat amb el que ha passat i d'allà on venim. Però dins de CiU, en una assemblea es va elegir que la persona més apropiada era jo. I a mi no em fan por aquestes coses, tot al contrari, m'agrada tirar endavant les coses i si hi ha feina, molt millor. Em vaig posar a la disposició i vaig ser escollit primer pels meus companys i després pels altres grups al Consell. Cap hi va votar en contra, fet que agraeixo.

En el darrer ple l'oposició criticava el funcionament del Consell amb Fauria al capdavant, què aportarà vostè de diferent?

Jo crec que al meu poble hi ha hagut un canvi substancial de la manera del "bon fer" i, de fet, s'ha transmès. Hi ha ajuntaments que inclús em demanen com ho has fet això o com ho has encarat. Crec que és un model a seguir i que a Caldes les coses es fan ben fetes. Al Consell, ho hem de dir, ningú sap encara el que ha passat. Sabem que hi ha unes persones imputades, sabem de què se'ls acusa, però no sabem ben bé què hi ha a dins i el que sortirà fins que no s'aixequi el secret de sumari. I, per tant, hem de partir del fet que hi ha una gent implicada, necessitem assessorament i tota la informació per decidir si s'ha fet alguna cosa malament i poder fer algun canvi.

I què creu que aportarà?

Primer de tot el que hem d'aportar és més transparència, i més ara que mai. Jo crec que el món polític en general està tocat i hem de ser capaços de canviar-ho. Anem al Consell a treballar. Ara sembla que tots els polítics són dolents i aquí potser tot s'ha sobredimensionat: gent amb passamunta?nyes i amb pistola a buscar quatre documents, potser no calia. I a més, a vegades ja hi havia la premsa esperant abans que passés. Sembla que a algú li interessa tot això.

Vostès no havien sospitat res abans que esclatés tot?

No, no. A més, tot el que s'ha dit no s'aguanta per enlloc i no hi ha fomenament per dir-ho. Però una cosa alimenta l'altra i la polèmica ven.

Però què vol dir, les imputacions?

No, les imputacions no. Però jo he sentit de tot, que hi havia sobres i que no se sabia ni què hi havia allà. I allò està tot molt ben estructurat.

I com és que han trigat tant temps en fer el canvi a la presidència al Consell?

Bé, s'havien d'arreglar políticament vàries coses i ens havíem de posar d'acord. Si jo anava allà, hi havia una condició, i és que volia treballar en equip i havia de tenir una certa llibertat per fer canvis i poder consensuar una sèrie de temes, sobretot amb els que ens donaven suport.

I hi ha tingut res a veure el pacte de Govern entre CiU i ERC a Sant Hilari?

Sí, sí, no me n'amago. Vam haver de tancar el pacte de Sant Hilari. És un fet. Quan es va fer hi havia el pacte de Sant Hilari pel mig i com que trontollava, perquè l'alcalde era també el president del Consell i allà d'alguna manera també es trencava tot, es va haver de fer una cosa conjunta per lligar-ho un altre cop. Hi havia tots aquests temes i va anar passant el temps. En Robert (Fauria) va fer tots els tràmits per deixar l'Ajuntament de Sant Hilari i ens va demanar un temps. I això també ha estat un desgast. No sé si s'ha fet bé o malament, però potser hauríem d'haver actuat més de pressa.

En algun moment va veure perillar la presidència del Consell?

Jo no l'he vist mai perillar. Nosaltres teníem les coses clares i ens vam asseure amb diferents grups.

Josep Valls en la seva renúncia va criticar haver rebut pressions i xantatges. A què es referia?

El senyor Valls ha passat per una mala situació, de les que no desitges a ningú. I sobretot des que va esclatar aquest cas, va haver de declarar, persecució de televisió, càmeres... això afecta. I l'opinió pública amb això és molt dolenta, perquè abans que t'hagin jutjat ja et declaren culpable. Valls ha hagut de passar per tot això. Ell només està imputat i s'ha trobat que li demanen que deixi el seu lloc a Lloret i al Consell Comarcal. De fet, un dels socis que tenim -i també l'oposició-, una de les coses que va demanar públicament és que volia la dimissió de Valls. Es va fer una reunió i ell va decidir plegar, però va ser ell.

S'entén que les pressions eren del soci que tenen i de l'oposició?

Sí. De fet, en el ple, on vostè també hi era, Valls va donar la mà a tots però als d'ERC no.

Tothom us va demanar que cal recuperar la confiança en el Consell, què fareu per aconseguir-ho?

Els consells comarcals es van crear per donar uns serveis que els ajuntaments no podien assumir i el de la Selva ha anat per davant i ha creat empreses mancomunades, com la d'escombraries, que és modèlica i funciona bé. També el servei de menjador o la recaptació d'impostos. I hem de retornar la confiança, perquè tot això ha quedat en entredit.

I què fareu? De moment heu encarregat un seguit d'informes d'anàlisi per comprovar com està tot a dins, no?

Sí. Per estudiar com tenim la gestió tributària i l'informe ens ha de donar la capacitat per decidir un cop sapiguem què tenim. I també hem encarregat assessorament jurídic per tota la qüestió que afecta el Consell al jutjat de Lugo. Sabem el que ha passat, però no sabem ben bé encara si tenim alguna cosa malament.

En el darrer ple, es va comentar que aquests informes poden comportar canvis d'organització.

Segurament hi haurà canvis, però fins que no tinguem la informació sobre la taula no decidirem.

I per últim, ara que tindrà dos càrrecs, té previst renunciar a algun dels dos sous?

Sí. Ja he entrat el document. Sí que és veritat que vaig decidir no renunciar al sou d'alcalde fins que no fos president del Consell Comarcal. De tota manera, jo era dels alcaldes que cobrava menys amb una dedicació que hi estic dissabtes i diumenges sencers si cal. I cobrava menys que un policia o un paleta, i ara renuncio a aquest sou.