Per la defensa d'un ensenyament públic de qualitat i en llengua catalana centenars de persones, entre mestres, alumnes i pares, van convergir ahir a la plaça Pompeu Fabra, davant la façana de l'edifici dels Serveis Territorials de la Generalitat. La concentració va durar de les 12 a les 17 hores. En aquest temps van tenir lloc lectures d'escrits dirigits a l'opinió, castells humans, titelles, percusions i demostracions de bèlit, entre d'altres. Es tractava d'aprofitar l'espera dels caminants que venien de Sant Feliu de Guíxols i els conductors que en marxa lenta venien de Blanes.

La protesta estava organitzada per Edu Marxa, un col·lectiu format per agents educatius de les comarques gironines, originat a Sant Feliu de Guíxols. Disposa de plataformes locals d'educadors i pares a Girona, la Selva, Sant Feliu de Guíxols, Figueres i Caldes i compta amb el suport de sindicats com CCOO, USTEC, UGT i el sindicat d'estudiants AJEC.

A les 6 del matí, el col·lectiu de Sant Feliu de Guíxols va entrar a la via verda per cobrir els 40 quilòmetres que separen la localitat ganxona de Girona. Segons va explicar Carles Benguerel (Institut Sant Elm), unes 70 persones van començar el recorregut, però no totes amb la voluntat de completar-lo. Això no obstant, a cada localitat s'hi afegien caminants que feien un tram per tal d'expressar el suport a les reclamacions.

Unes hores després de la sortida, els marxaires es van aturar al bar "El Carril" de Llagostera per agafar forces. En aquest punt, la gent més gran i la mainada, segons Benguerel, van tornar a Sant Feliu.

A Cassà de la Selva, l'associació de pares de l'escola Puig d'Arqués va oferir un esmorzar als caminants. Segons Benguerel, a la sortida de Cassà, hi havia un centenar de caminants. "De totes les edats: pares, nens, avis i mestres", va precisar. En el darrer tram, a l'entrada de Girona des de Llambilles, la caminada va ser seguida per mares amb cotxes de nadó. A do quarts de tres, uns 80 caminants van arribar a la plaça Pompeu Fabra de Girona. Una vintena havien caminat la totalitat dels 40 quilòmetres.

Abans hi havia hagut l'arribada dels vehices que, a marxa lenta, amb banderes i botzines, havia sortit de Blanes. "Amb ànim de molestar i de fer-se sentir", segons va explicar la mestra, Marta Tejedor (Plataforma Lloret-Blanes). "Hem sortit a les 8 i hem passat per Lloret, Vidreres, Llagostera i Cassà de la Selvà", va explicar. Va afegir: "quan hem arribat aquí hem fet diversos actes, entre ells hem llegit un manifest". En aquest moment, al voltant de la una del migdia, és quan més gent es va concentrar a la plaça Pompeu Fabra. Tejedor va comptabilitzar unes 400 persones de Girona, Vidreres, Lloret, i d'algunes localitats de la Garrotxa. "Els estudiants també", va voler ressaltar el president del sindicat d'estudiants AJEC Costa Brava, Àngel Lozano. Va afegir: "ens hem sumat als professors".

"Un conjunt que va fer un crit de protesta contra una pèrdua de qualitat educativa que afecta les condicions laborals del professorat", ho va dir un dels components de la Marxa, anomenat Noel. Va afegir: "la bombolla educativa està esclatant lentament i volem posar a sobre la taula el debat de l'educació".

Els integrants de la protesta van crear un manifest conjunt que denuncia una caiguda general de l'estat del benestar a l'ensenyament. Una reducció que abasta l'augment de les taxes de les escoles bressol i les de les universitats, la negació de beques de menjador i de llibres de text. Indiquen que la conseqüència de la reducció és el foment de la diferència social en base a l'accés a l'escola privada.