La injustícia, la inutilitat i la perversitat de les polítiques educatives -de la llei Wert que s'espera que el Consell de Ministres aprovi avui i de les retallades pressupostàries tant de l'Estat com de la Generalitat- és el que van sortir a denunciar més de 3.000 professors, pares i alumnes ahir al centre de Girona.

Aquestes acusacions presidien el manifest llegit al final de la manifestació que va tancar una jornada de vaga convocada per tota la comunitat educativa, i que a Girona va tenir una participació del 35 al 40% del professorat segons els sindicats i d'un 14,45% segons el Departament d'Ensenyament. Respecte a aquestes dades, els sindicats van matisar que la vaga va incidir en un 80% dels centres públics gironins perquè molts pares van decidir no dur els seus fills a classe i la protesta va ser molt seguida per l'alumnat de Secundària.

Durant poc més d'una hora, el groc de les samarretes que identifiquen el moviment contra les retallades a l'educació va dominar l'avinguda Jaume I, des de la Devesa fins a la seu de la Generalitat a Girona. L'objectiu de la protesta -convocada a tot l'Estat- era deixar clar el rebuig unànim de famílies, docents i estudiants a l'avantprojecte de Llei de millora de la qualitat educativa (Lomce) i denunciar la reducció constant dels pressupostos educatius. Així ho deixava clar la pancarta que obria la manifestació: "Ni Lomce, ni LEC, ni retallades". En d'altres cartells s'afirmava que l'ensenyament públic és responsabilitat de tothom i que "el professorat lluitant està educant", s'instava a la desobediència i a la decisió des de les aules -per part del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans-, es defensava el català a l'escola o es criticaven els successius canvis legislatius del sistema educatiu, a remolc del govern de torn. El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, es van repartir les crítiques i es va reclamar la dimissió de tots dos. La marxa es va aturar davant la subdelegació del Govern espanyol, on entre els xiulets es deixava sentir el crit de "llei wertgonyosa" -en referència a la seva reforma-; per continuar repetint-se proclames dirigides a la consellera: "Rigau, astuta, treballa de substituta" o "Rigau, divina, treballa d'interina".

A l'hora de valorar el seguiment de l'aturada, el portaveu d'Ustec·STEs a Girona, Xavier Díez, va admetre que "les xifres als centres han estat modestes pel fet de ser estatal, però hi ha una irritació que va molt més enllà de la comunita educativa". FETE-UGT va insistir en l'exigència al Govern de l'Estat perquè retiri la Lomce i va acusar les administracions d'"intentar acabar amb tot el que sigui públic". Per deixar clar l'abast de les retallades, David Pérez de CCOO va denunciar que "en 4 anys hi ha hagut 100.000 alumnes més i menys de 700 milions d'inversió a tot Catalunya, a més d'una davallada del professorat i la precarització del professorat interí i substitut". Després de la lectura del manifest, la concentració davant l'edifici de la Generalitat es va dissoldre amb crits de "lluitarem, lluitarem!".