Celrà ha incrementat substancialment el percentatge de residus reciclats amb el nou sistema de recollida d'escombraries porta a porta que es va començar a implantar des de fa prop d'un mes, passant d'un 31% a prop d'un 85%, segons les darreres dades de l'Ajuntament. El canvi, però, també ha tingut la seva cara negativa, que és la que han viscut alguns dels pobles del voltant. Segons alertaven alguns veïns a través de les xarxes socials i també els alcaldes d'aquests municipis com Juià i Bordils, hi ha qui no està d'acord amb el nou sistema impulsat a Celrà i que ha passat a llançar les seves bosses d'escombraries als pobles veïns. El resultat, segons informaven, són contenidors plens a vessar i bosses acumulades al terra del voltant. Aquesta situació es va accentuar sobretot durant les primeres setmanes d'aplicació del porta a porta i sembla que en els darrers dies ha començat a disminuir, però tant Juià com Bordils s'han posat en contacte amb Celrà per evitar aquestes situacions.

Des de l'Ajuntament de Juià, l'alcalde, Josep Mulà, va informar que durant les dues primeres setmanes del nou sistema a Celrà, l'augment de deixalles als contenidors de Juià va ser "brutal". El batlle va voler deixar clar que estava completament d'acord amb el sistema de porta a porta implantat al municipi veí, però que ja s'hi havien posat en contacte amb l'equip de govern celranenc perquè se'n fes càrrec i incrementés la conscienciació entre els seus veïns.

D'altra banda, l'Ajuntament de Juià també ha optat en els darrers dies per canviar de lloc els contenidors perquè estiguin situats en zones que no siguin tan de pas. Fins ara, n'hi havia d'ubicats en tres àrees, com són l'estació, la Costa i l'entrada del municipi. Des de fa uns dies, tal com va explicar l'alcalde, s'han ubicat tots tres en una zona privada dins del poble. "Nosaltres així tenim més força per poder avisar i advertir a la gent, i en ser propietat privada la gent s'ho pensa més", va afirmar el batlle. Mulà va assegurar que ja tenen controlats alguns dels infractors més habituals i que si la situació se segueix repetint "fins i tot podria caure alguna sanció", tot i que va admetre que darrerament la situació ha anat a la baixa. En aquest sentit, va afirmar que després del canvi d'ubicació dels contenidors, sembla la patata calenta s'ha passat cap a Bordils.

A l'Ajuntament bordilenc també van confirmar que aquesta situació s'ha anat repetint en les darreres setmanes. Des de l'equip de govern van informar que ja s'han adreçat via carta a l'Ajuntament de Celrà i que també han estat en contacte amb l'alcalde per mirar de trobar una solució. El consistori bordilenc també va afirmar que en algunes ocasions l'estat dels contenidors ha arribat a ser "escandalós".

Celrà n'és conscient

Per la seva banda, l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, va admetre que "és cert que en les primeres setmanes d'implantació, com a tots els municipis de Catalunya on s'ha fet, hi ha hagut un percentatge de persones que durant un temps han portat les deixalles als pobles veïns", i que aquest fet es va notar sobretot durant les primeres setmanes. En aquest sentit, Cornellà va assegurar que es va fent un control i que fins i tot el vespre de dilluns a dimarts va anar a fer una volta pels pobles del voltant per veure com estaven els contenidors. També va afirmar que en els darrers dies ha anat a la baixa tant a Bordils com a Juià, on va afirmar que el canvi d'ubicació dels contenidors també hi ha influït. Alhora, també va recordar que durant molts anys alguns veïns de Juià han llançat les escombraries a Celrà i no hi ha hagut queixes.

Pel que fa el nou sistema, Cornellà va celebrar que s'hagi aconseguit arribar al 85% de reciclatge, amb un volum de deixalles recollides igual que amb el sistema anterior. També va explicar que de cares a l'any que ve està previst rebaixar la taxa d'escombraries als qui participin activament en el porta a porta.