La Policia Local de Lloret ha aixecat 2.200 actes per incompliment de les ordenances de civisme i via pública en el primer any de la seva aplicació. En total, el consistori ha ingressat ja 300.000 euros en concepte de sancions, la majoria per aldarulls, prostitució o venda ambulant. L'alcalde Romà Codina va fer una valoració molt positiva del primer any d'aplicació d'aquestes noves ordenances i defensa que no són eines per recaptar. De les 2.200 actes, la meitat són per venda ambulant, un fenomen que l'alcalde considera que és «un autèntic problema». Tot i les crítiques dels hotelers, no hi ha hagut cap sanció a establiments ni per balconing ni per llançar aigua.

Des de fa un any, l'Ajuntament de Lloret disposa d'una nova ordenança de civisme i convivència ciutadana i també de l'actualització de l'ordenança de via pública. En aquests primers dotze mesos, la Policia Local ha aixecat més de 2.200 actes per incompliment d'aquestes ordenances. Fins al moment, el consistori ha tramitat 468 expedients sancionadors, dels quals 166 corresponen a l'ordenança de civisme i 302 a la de via pública. Entre els comportaments que se sancionen a les noves ordenances destaca anar sense samarreta si no és a primera línia del passeig, practicar o oferir sexe al carrer, sancions per als hotelers on als seus establiments es faci balconing o els clients llancis coses des dels balcons, cridar pel carrer, la venda ambulant o beure alcohol a la via pública.

En total, el consistori ha recaptat ja 300.000 euros pel cobrament d'aquestes sancions. D'aquests, 130.000 euros procedeixen d'incompliments de l'ordenança de civisme, sobretot per denúncies per sorolls, prostitució o aldarulls. La resta, els 170.000 euros, corresponen a incompliments de l'ordenança de via pública, especialment per venda ambulant. Les sancions recollides en aquestes dues ordenances responen a tres trams, segons la gravetat. Les sancions lleus van de 0 a 750 euros, les greus de 750 a 1.5000 i les molt greus de 1.500 a 3.000.

L'alcalde, Romà Codina, va destacar que són un instrument que permeten a la policia actuar si veu casos d'incivisme i que s'apliquen amb «sentit comú». «Si un agent veu un noi sense samarreta no el sanciona, l'adverteix i fa que se la posi», va explicar Codina. Segons les seves valoracions, l'aplicació d'aquestes ordenances estan començant a generar canvis especialment a la zona d'oci nocturn. «Hi ha establiments d'aquesta zona que comencen a treballar amb turisme familiar», va posar com a exemple Codina.

L'alcalde va assegurar que seran «inflexibles» amb la venda ambulant ja que reconeix que, malgrat els esforços policials, és molt difícil de combatre. Codina va explicar que el dispositiu policial d'estiu ja està en marxa des de fa setmanes i esperen que amb aquest avançament (normalment el reforç arribava al juliol) es pugui minimitzar el problema. Malgrat tot, Codina va reconèixer que molts cops mentre els mossos estan omplint l'atestat «el venedor ja torna a ser al carrer». La fórmula per combatre el fenomen és, segons l'alcalde, aplicar les ordenances amb contundència, requisar tot el material que porten els venedors i augmentar la presència policial als punts habituals. L'alcalde també va explicar que moltes vegades la venda d'objectes és un «ham» per atraure turistes als quals, posteriorment, acaben oferint droga o serveis sexuals.

Polèmica amb els hotelers

Els Gremi d'Hostaleria de Lloret va portar les ordenances al contenciós i va decidir presentar un recurs davant del Tribunal Superior de Justícia a principis d'any perquè no estan d'acord que les sancions que passin als seus establiments recaiguin en els hotelers. L'alcalde va destacar que l'ordenança no criminalitza el sector i va remarcar que «el 98% dels hotels estan fent les coses molt bé». «Hi ha hotels exemplars que si enxampen algú fent 'balconing' el fan fora de l'establiment», va manifestar.