L'empresa GRS Arc Local, que està implicada en el Cas Manga, té previst presentar avui al jutjat mercantil un concurs de creditors. I el Consell comarcal de la Selva -on la companyia hi fa l'assessorament extern del servei de gestió i recaptació- preveu personar-s'hi per tal de comprar una part productiva de la companyia, que es troba en una situació econòmica molt complicada.

El cas Manga va esclatar el febrer i va destapar una presumpta xarxa dedicada a aconseguir contractes de diverses administracions públiques de Catalunya, Astúries i Galícia, a través de presumptes suborns i tràfic d'influències. L'operació ha representat una sacsejada política important a la comarca de la Selva, especialment al Consell i a l'Ajuntament de Sant Hilari on el seu president i alcalde, Robert Fauria, va acabar dimitint dels dos càrrecs.

Ja com a president de l'ens comarcal, Salvador Balliu va destacar que preveia introduir canvis en el servei de recaptació. El Consell i GRS van mantenir ahir una reunió en la qual els representants de l'empresa van anunciar la decisió de presentar avui el concurs de creditors. A partir d'aquell moment els fet es van precipitar i Balliu va anunciar que el Consell assumirà sense la col·laboració d'assessorament extern el servei de gestió i recaptació de tributs i de gestió cadastral dels ajuntaments de la comarca.

El president de l'ens comarcal ahir mateix va informar de la nova situació als alcaldes dels municipis afectats i va assegurar que "la decisió que ha pres l'empresa no afectarà en cap cas al servei que es dóna als ajuntaments". La companyia va comunicar fa uns dies a través dels seus serveis jurídics a l'ens comarcal de la díficil situació per la que està passant.

Una situació que va provocar que la setmana passada GRS Arc Local presentés un ERO que afecta als onze treballadors de la delegació que l'empresa té a Figueres, localitat on la companyia s'havia encarregat de la gestió de les multes. Un expedient de regulació que va ser informat a la resta de treballadors de l'empresa i que va inquietar als empleats de l'ens comarcal de la Selva.

Comprar part de l'empresa

Mantenir el futur dels treballadors de l'empresa GRS que estan al Consell és un dels objectius de l'ens. Per aquest motiu, Balliu va anunciar que "ens volem personar al concurs de creditors i comprar una part productiva de l'empresa", amb l'objectiu, segons ell, de simplificar la feina.

Aquesta adquisició pasaria per absorvir part de la plantilla -hi ha 40 treballadors de GRS que assessoren el Consell- així com els programes informàtics que utilitza l'actual empresa. Una decisió que, per a Balliu, pot semblar "precipitada" però que ja es contemplava i més ara, després del concurs de creditors.

Quant a la imatge de GRS, tocada pels Cas Manga, i que aquesta compra pogués danyar la del Consell comarcal de la Selva, que també hi està implicat amb el seu expresident i tècnics detinguts, imputats o que van ser citats a declarar al seu dia, Balliu va afirmar que no ha de suposar res negatiu.

Balliu, a més, va assegurar que durant el dia d'ahir va estar explicant la situació a tots els alcaldes de la comarca de la Selva i va destacar que "mai cap dels 26 ajuntaments s'ha queixat que l'empresa GRS treballi malament sinó que ho fa amb un nivell superior al d'altres. Tothom està content de la gestió".

La companyia GRS Arc Local està al centre de l'operació que investiga un jutjat de Lugo, ja que és el vincle que enllaça Galícia amb Catalunya. La jutge va enviar a presó provisional l'administrador de l'empresa recaptadora de tributs per un suposat delicte de tràfic d'influències i suborn per obtenir contractes a l'Administració. Aquest abril, finalment, l'empresari va pagar els 10.000 euros que se li havien imposat com a fiança per abandonar el penal gallec de Monterroso. A més de Ros, també es va detenir el febrer durant l'operatiu del Servei de Vigilància Duanera, l'apoderat de GRS Arc Local, Josep Maria Franch Carcereny. Aquest va quedar en llibertat i imputat per tràfic d'influències.

La imatge de l'empresa va quedar tocada per l'escàndol d'aquest cas que segueix sota secret de sumari. La jutgessa Pilar de Lara, titular del Jutjat d'Instrucció número 1 de Lugo recentment ha dictat un nou allargament del secret d'actuacions.