L´empresa SABA reclama 1,5 milions d´euros a l´Ajuntament de Blanes per l´aplicació a l´aparcament subterrani del passeig de «l´hora gratuïta» per als residents. La companyia calcula que des de 2008 a 2012 la mesura li ha suposat uns 500.000 euros de pèrdues i ha fet una prospecció del ­desequilibri que li suposarà fins a 2043 -quan acaba la concessió- i la xifra és d´un milió d´euros més. És a dir, SABA calcula que se l´ha de compensar amb 1,5 milions d´euros per l´aplicació de la bonificació des de 2008 fins a 2043 i així ho ha reclamat. Una de les possibles solucions seria un augment de les tarifes d´aquest aparcament, que podria ser de 60 cèntims per hora, però encara s´està negociant.

L´Ajuntament de Blanes i l´empresa SABA van signar un acord el 2007 pel qual van modificar el sistema de tarificació de l´aparcament del passeig. Amb el canvi, es passava a un sistema per minuts i no per fracció d´hora i es van establir un seguit de mesures per al reequilibri econòmic de manera que evitessin pèrdues a la companyia. Paral·lelament, amb l´acord també van entrar en funcionament les targetes del contribuent que bonificaven la primera hora per als residents, però en aquest cas no es va establir sistema de compensació. Doncs bé, l´empresa defensa que aquesta aplicació li ha suposat unes pèrdues en els comptes des de llavors i ho ­seguirà fent, i demana una solució.

El 2007, que va ser el primer any d´aplicació, l´Ajuntament va abonar uns 13.000 euros com a compensació, però des de llavors no s´ha pagat més per aquesta bonificació. Ara, segons els càlculs de la companyia, de 2008 a 2012 aquestes pèrdues ascendeixen a 507.000 euros que reclamen a l´Ajuntament. Però, a més, SABA ha calculat que amb l´aplicació de «l´hora gratuïta» tindrà un desequilibri des de 2013 i fins que acabi la concessió (2043) d´un milió d´euros més, que també demana que se solucioni.

La qüestió ja s´ha tractat en Juntes de Portaveus i s´ha començat a parlar amb la companyia per intentar arribar a un acord, tenint en compte que la situació econòmica de l´Ajuntament no és especialment bona. La reclamació, però, ha sorprès alguns dels grups, que havien reclamat insistintment en els plens si aquesta «hora gratuïta» tenia un cost per al municipi i no se´ls havia respost.

Increment de tarifes

L´alcalde de Blanes, Josep Marigó, no va voler avançar res ni fer declaracions, ja que la qüestió es troba enmig de la negociació amb SABA per veure com es pot solucionar. «Com a govern seguim negociant i per prudència seguim respectant les postures de tothom», es va limitar a dir. Malgrat no avançar detalls, segons ha pogut saber Diari de Girona, una de les possibles solucions és l´augment de les tarifes actuals d´aquest aparcament, que s´incrementaria 60 cèntims per hora, deixant el preu en 3,65 euros per hora. A més, la proposta preveu mantenir la primera hora gratuïta pels residents i a partir del minut 61 se´ls hi aplicaria un descompte del 20%. Hi ha grups municipals, però, que no ho veuen amb bons ulls, ja que ja és un dels aparcaments més cars de SABA a tot Catalunya.

També es podria incloure en l´acord per compensar l´impacte negatiu de la bonificació, un patrocini de SABA pels Focs de Blanes. Cal recordar que SABA és la mateixa empresa a qui s´ha adjudicat la concessió de totes les zones blaves del poble per 1,7 milions d´euros per 10 anys. Unes zones que fins ara s´han rebut amb rebuig per veïns i visitants.