Els grups de l'oposició de Blanes, ICV-EUiA, PP i la regidora no adscrita, Lourdes Fàbrega, es mostren totalment en contra d'apujar les tarifes de l'aparcament subterrani del passeig de Blanes com a mesura per compensar l'aplicació de "l'hora gratuïta" per als residents. De fet, discrepen, fins i tot, de les xifres que ha presentat SABA, concessionari de l'aparcament. El grup de CiU sí que estaria d'acord amb la proposta de pujada del preu pels no residents, sempre que inclogui més descomptes pels veïns de la localitat, de manera que gairebé no els repercuteixi.

Cal recordar que l'empresa SABA ha reclamat 1,5 milions d'euros a l'Ajuntament de Blanes per l'aplicació a l'aparcament del passeig de "l'hora gratuïta" per als residents. La companyia calcula que des de 2008 a 2012 la mesura li ha suposat 507.000 euros de pèrdues i ha fet una prospecció del desequilibri que li suposarà fins a 2043 -quan acaba la concessió- i la xifra és d'un milió d'euros més. De moment, s'ha començat a negociar i una de les solucions és apujar 60 cèntims el preu de l'hora, deixant-lo en 3,65 euros.

La proposta que es negocia preveu mantenir la primera hora gratuïta pels residents i a partir del minut 61 se'ls hi aplicaria un descompte del 20% durant tot el dia, de manera que l'increment repercutiria en els no residents.

La majoria de l'oposició, però, no veu bé aquesta solució, ja que considera que l'aparcament ja és molt car i la pujada torna a repercutir en els ciutadans. Un dels més beligerants és el grup d'ICV-EUiA, que assegura que no acceptarà cap proposta "que repercuteixi a la població, ja sigui resident o visitant". "No estem gens d'acord amb els comptes que s'han fet, són una veritable exageració", va afirmar el portaveu Joan Salmeron. L'ecosocialista va reivindicar que SABA només perdria diners en el cas que l'aparcament estigués complet -amb residents que no paguen- i es quedessin fora no residents -que han de pagar la totalitat- i no pel sol fet que hi vagin residents i s'hi estiguin una hora, com s'ha calculat.

Salmeron va recordar també que van estar quatre anys preguntant quin cost tenia "l'hora gratuïta" per al poble i no se'l va respondre des del govern i ara arriba la reclamació. "CiU i ERC han de donar la cara i explicar perquè Blanes ha de pagar un milió d'euros fins el 2043", va afirmar.

La regidora no adscrita, Lourdes Fàbrega, coincideix i tampoc veu bé que s'apugi la tarifa. Bàsicament perquè discrepa dels números que ha presentat l'empresa. "No tenim clar que hi hagi un greuge. Ara, si SABA l'ha tingut, caldrà solucionar-ho", va afirmar Fàbrega. La regidora, però, creu que la manera que s'ha utilitzat per calcular és "molt simple" i "la més beneficiosa cap a l'empresa".

Fàbrega creu, a més, que l'augment del preu pot anar "en detriment de l'arribada de visitants" i per tant de l'activitat econòmica del municipi. I va concloure afirmant que no poden pensar solucions, perquè les xifres no són clares: "Si dubtem dels números no podem donar solucions definitives".

El portaveu del PP, Salvador Tordera, tampoc és partidari de la pujada de preus de l'aparcament. "No estem gens d'acord amb la pujada, seríem l'aparcament més car d'Espanya", va afirmar Tordera.

"Hi ha una cosa que està clara, es tracta d'un fet que ja ha passat i s'ha de resoldre, però com és que no s'ha reclamat fins ara?", es va preguntar el popular.

A més, va anar més enllà i fins i tot va plantejar que es podria proposar treure la bonificació si costa tants diners: "I si és necessari que s'elimini la bonificació en aquest aparcament i que els veïns tinguin més facilitats per aparcar en algun altre punt, com les zones blaves o la plaça dels Dies Feiners", va apuntar Tordera.

CiU més a prop

El grup de CiU sí que veuria amb bons ulls la proposta de puja, però amb algunes condicions. Així, estaria d'acord amb la pujada de 60 cèntims, només si es fa durant la temporada d'estiu i no més mesos com vol l'empresa. A més, volen que a més de l'hora gratuïta, els residents tinguin un descompte del 20% durant tot el dia i tot l'any i, que un cop tancat el pacte, SABA reconegui que ja no se li deu res.

El grup defensa, a més, que aquesta compensació no és per "l'hora gratuïta", sinó en tot cas per la modificació de tarificació que es va fer d'hores a minuts. "Creiem que no hi ha cap perjudici a SABA per l'aplicació de l'hora gratuïta. Si bé és cert sí que estem d'acord que es faci un canvi de tarifes per compensar la modificació a minuts", va explicar el portaveu de CiU, Joaquim Torrecillas. El regidor va reivindicar "l'hora gratuïta" com una iniciatuva que ha funcionat bé.

L'acord podria estar proper si l'empresa acaba acceptant les condicions de CiU, que no disten garie de la proposta amb què treballa el govern del PSC i que s'ha treballat en les Juntes de Portaveus.