El doctor Josep Ruscalleda i Fuster va morir ahir a Cassà de la Selva, als 103 anys. Més enllà de l'exercici de la medicina, la implicació de Ruscalleda amb el municipi el va portar a assumir una regidoria a mitjans dels 80, a presidir la UD Cassà de futbol i Càritas Diocesana, a promoure la creació del club local d'escacs i a participar activament en projectes rellevants per al desenvolupament del poble. En reconeixement a la seva tasca, el desembre de 2010 i coincidint amb l'any del seu centenari, l'Ajuntament el va nomenar Fill Predilecte de Cassà.

Josep Ruscalleda estava casat amb Conxita Nadal Oller, amb qui va tenir nou fills, i vivia al carrer Ample de Cassà de la Selva. Nascut el 1910 a Sant Feliu de Guíxols, Ruscalleda va començar a treballar de metge a Cassà l'any 1936; cosa que va fer de la mà del seu oncle, Narcís Ruscalleda. El doctor -durant molts anys un dels dos metges de família de la població- es va jubilar als 73 anys, tot i que va continuar oferint les seves visites a malalts del poble.

Josep Ruscalleda va entrar en la política local a les segones eleccions municipals després del restabliment de la democràcia, el 1983, i quan ja tenia 73 anys. Fins al 1987, el doctor va ser regidor de Sanitat en un equip de govern encapçalat per l'alcalde Josep Maria Dausà (CiU), que ha valorat molt positivament la seva experiència com a metge en l'àmbit de la política municipal.

Més recentment, el 2008, Dausà va ser l'encarregat de presentar un llibre en el qual es recull la trajectòria vital i professional de Ruscalleda, titulat Anys i panys. Vivències d'un metge rural-que va escriure amb la col·laboració de Joaquim Tolosà. Tal com va expressar llavors, ara l'exalcalde cassanenc n'ha tornat a destacar "el tracte senzill i planer amb la gent i els malalts quan exercia, molt humà, molt estimat i respectat a nivell de poble"; així com també ha remarcat la gran dedicació de Ruscalleda a la feina i en la promoció de les activitats esportives al municipi. Perquè, a més de presidir la UD Cassà i impulsar la creació del club d'escacs, el doctor Ruscalleda també era aficionat al tennis, membre actiu de la Colla Excursionista i un dels promotors de la construcció de la piscina descoberta de Cassà.

Però aquí no s'acaben les aficions d'un home inquiet i vital, ja que també era un experimentat col·leccionista i integrant de la Societat Filatèlica Gironina, i participava en les seves exposicions anuals. Tal com va explicar en un reportatge publicat al Dominical de Diari de Girona el maig de 2008, Josep Ruscalleda col·leccionava segells, bitllets, capses de llumins, postals o fotografies -que va descriure com una de les seves passions-, a més de molts altres objectes, i va filmar prop de 25 pel·lícules.

Implicat en les entitats locals

El nomenament de Fill Predilecte de Cassà de la Selva fa prop de tres anys va deixar clar l'apreci i el reconeixement del municipi a la figura de Josep Ruscalleda i Sabater. L'alcalde d'aquell moment, Carles Casanova (ERC), va ressaltar tant el vessant professional com la implicació de l'homenatjat en diverses entitats locals.

L'acte va coincidir amb el centenari del doctor Josep Ruscalleda, que va aprofitar la seva intervenció per lamentar la desaparició de la figura del metge de poble. L'entrega de la distinció es va celebrar a la sala de plens de l'Ajuntament de Cassà de la Selva -plena de veïns per a l'ocasió-, a la planta baixa d'un edifici que havia estat propietat de la família de la seva esposa.