La Biblioteca Pública de Girona ha estès el seu braç cap a l'hospital Trueta. Des de fa una setmana els pacients del centre poden gaudir d'un complet servei de préstec de llibres, revistes, pel·lícules i música sense haver de moure's de l'habitació. La Biblioteca, juntament amb l'Associació Biblioarreu, fa arribar el material necessari mitjançant una voluntària que es desplaça fins a l'hospital dos cops per setmana. Aquesta és la primera vegada que un centre sanitari gironí desplega un projecte d'aquest tipus, però els seus promotors esperen poder-lo ampliar a altres centres en un futur.

El concepte és senzill: acostar el fons documental prestable de la Biblioteca a tots aquells usuaris que pel motiu que sigui no poden desplaçar-s'hi físicament. La voluntària -una tècnica de la Biblioteca- passa cada dilluns i dimecres amb l'oferta de material lectiu i audiovisual.

En cas que el pacient interessat no tingui el carnet de cap biblioteca, la tècnica l'hi farà amb l'objectiu que pugui començar a disfrutar de la lectura al mateix moment. Si vol algun llibre determinat o d'una temàtica específica, ella mateixa serà la responsable de localitzar-lo al fons documental de la Biblioteca i li farà arribar quan torni al Trueta. El pacient podrà retornar el material al mateix hospital abans de marxar d'alta, o bé un cop al seu domicili, simplement portant-lo a la biblioteca més propera, que farà les gestions oportunes per retornar-ho a la Biblioteca Pública de Girona a través del servei de Préstec Interbibliotecari.

"Estada amable"

El director de l'hospital Trueta, Antoni Juan, va explicar ahir que l'objectiu d'aquest nou conveni és "fer que els pacients tinguin una estada més amable, perquè no només compta la salut física sinó també l'emocional sobretot en pacients de llarga estada". Juan va remarcar que el servei suposa "una distracció important per al pacient" i amplia l'oferta de lectura que fins ara tenia la biblioteca interna de l'hospital.

Per la seva banda, la directora de la Biblioteca Pública, Lourdes Reyes, va subratllar que "és una obligació portar la lectura als malalts, i la finalitat d'un centre com el nostre és arribar a tot arreu". A partir d'aquí, va seguir, la voluntat de la Biblioteca és "créixer cap a altres llocs de la ciutat de Girona".

Segons la voluntària de l'Associació Biblioarreu Imma Garolera, de moment el fons consta d'uns 300 llibres amb possibilitat d'ampliar-lo. I les preferències dels lectors varien en funció del dia:"a vegades són contes, llibres curts, d'autoajuda i amb lletra grossa perquè sovint no poden llegir". Tal com van constatar, sembla que de moment el servei té un bon efecte sobre els pacients. Prova d'això, segons van relatar, és la reacció d'un pacient al qual gairebé se li salten els punts de tant riure després d'haver agafat un llibre del programa d'humor APM.

L'Associació també va voler fer una crida per captar voluntaris per un altre projecte que tenen entre mans anomenat "1 malalt, 1 lector". La finalitat és anar a les habitacions i llegir per a totes aquelles persones que ho vulguin. Per apuntar-se al voluntariat, l'Associació Biblioarreu va oferir el mail biblioarreu.bpg@gencat.cat. El de l'hospital és, de moment, l'únic préstec de la Biblioteca, que es troba tancada per trasllat. Això pot ser així per tractar-se d'un servei gestionat per una voluntària i perquè el procediment és compatible amb el moment d'inventari que està duent a terme ara el centre.