L'Institut de Recerca Biomèdica de Girona -Idibgi- pot convertir-se en un centre de referència en el camp dels biobancs. Així ho afirma el doctor Manuel M. Morente, una eminència europea en el camp d'aquestes institucions que dijous va ser a l'hospital Trueta per parlar del paper que juguen aquests biobancs en el sector mèdic i de la investigació.

Morente va lloar el paper que juga l'Idibgi com a centre biomèdic a la regió: "Està creixent, es troba en una fase de desenvolupament perquè fa poc temps que s'ha creat. Però m'ha sorprès la qualitat i la solvència que té". En aquest sentit, l'expert va remarcar que si el centre segueix "creixent pas a pas" i "deixant-los créixer" es convertirà en un centre de referència en el seu camp. Per això, però, Morente veu imprescindible que les institucions segueixin donant suport econòmic i tinguin en compte la importància dels biobancs.

El doctor també va revelar que ser un gran centre amb molts recursos no és garantia d'emmagatzemar mostres de qualitat. "Moltes vegades s'aconsegueixen millors resultats en hospitals petits com el Trueta que no pas en els grans centres sanitaris, ja que en menys temps una mostra pot passar de l'hospital al biobanc".

Morente va parlar en l'acte celebrat a la Sala d'Actes de l'hospital Trueta de la importància dels biobancs des de la seva dilatada experiència com a cooridnador de la Red Nacional de Biobancos Hospitalarios-Instituto Carlos III, i també com a president de la European, Middle Eastern & African Society for Biopreservation and Biobanking.

L'expert va explicar als professionals que el biobanc és "quelcom més que un local on es guarden les mostres". En aquest sentit, va destacar que en la creació dels bancs hi intervenen molts professionals de diferents tipus de la feina dels quals depèn l'èxit dels altres: des de la selecció del pacient i la informació que se li dóna fins a la obtenció de les mostres a la sala d'operacions i el seu posterior processament i emmagatzematge. "Tots hi intervenenen i hi juguen un paper fonamental i és important la seva contribució per tal que les mostres tinguin la qualitat necessària".

Precisament, sobre aquesta qualitat, Morente va assenyalar que, en els biobancs, més que la quantitat la peça clau està en la qualitat dels teixits que emmagatzema. "Actualment s'investiga més a partir de mostres humanes i no de pacients directament. És molt important que aquestes siguin bones", va concloure.