ElBulli1846 de Ferran Adrià i Juli Soler suposarà una inversió de 9 milions d'euros, i s'espera donar-li llicència a l'estiu, la primera pedra al setembre i obrir-lo el març de 2016. Serà un edifici de 4.383,50 metres quadrats a cala Montjoi a Roses, al Parc Natural de Cap de Creus, amb un laboratori creatiu, residència i un museu. S'obrirà la cuina 20 dies l'any amb el 50% de les reserves gratuïtes per sorteig. Ahir es van donar alguns detalls del projecte i es va oficialitzar la donació a la Generalitat dels terrenys i edificis. El Govern el considera "un projecte de país" i per això el declararà d'utilitat pública de primer ordre, cosa que permetrà salvar la normativa i fer una ampliació del 213% dins el Parc Natural de Cap de Creus. Al territori se l'espera com un revulsiu econòmic.

"Un projecte de tots i per a tots". Així és com veu el cuiner Ferran Adrià l'ambiciós projecte que "ha estat concebut com a centre d'investigació en cuina d'avantguarda, de promoció de la cultura gastronòmica i de formació d'alt nivell". Es va va presentar ahir en un multitudinari acte a Barcelona tres anys després que, a Roses, donés a conèixer la primera idea.

Els canvis arquitectònics són substancials i s'ha creat una proposta que multiplica per dos el sostre actual. Justament això ha obligat a esquivr les dificultats normatives que implica que se situï en un espai protegit. El conseller de Territori i Sosteniblitat, Santi Vila, va destacar que situar aquest equipament "al cor d'un parc natural" significa un "autèntic desafiament" normatiu. Això ha portat els promotors a buscar des del primer moment la complicitat del Govern, que el considera un projecte que contribuirà a la internacionalització de Catalunya i a la projecció de la cuina d'avantguarda. Els motius se'ls considera suficients per declarar-lo d'utilitat pública de primer ordre, una manera de permetre que salvi diverses normatives i que els tràmits no s'eternitzin.

Les primeres expectatives eren obrir-lo el 2014. Les noves dates situen l'obertura dos anys més tard. El més immediat serà acabar de tramitar el projecte de Llei per la declaració amb un text que incorporarà el projecte arquitectònic. Se sotmetrà a informació pública, a audiència de l'Ajuntament i al tràmit ambiental. Preveuen aprovar-lo el juliol, la qual cosa equivaldria a donar-li la llicència per començar les obres. La primera pedra es posaria al setembre. Adrià, davant les crítiques dels ecologistes que consideren que amb les dimensions projectades s'ha de buscar una altra ubicació, va assegurar que hi haurà màxima "transparència" i va convidar qui no hi estigui d'acord a donar les seves raons.

El projecte es considera que suposarà una millora a l'entorn de Montjoi on s'integrarà, un entorn que, segons el conseller, té "moltes ferides acumulades".

Un "revulsiu" econòmic

S'espera poder atreure milers de visitants aportant un nou atractiu al territori. Per a l'alcaldessa de Roses, Montserrat Mindan, podria ser "un revulsiu" per a la "desestacionalització". El president de l'Estació Nàutica de Roses-Cap de Creus, que representa 240 empreses i de Roses Comerç, Miquel Gotanegra, ha destacat en la mateixa línia, que és "un projecte de país, una gran esperança per a Roses". Segons l'opinió d'Adrià, "la capacitat d'atracció de turisme mundial de qualitat contribuirà al desenvolupament econòmic i social de la zona, al mateix temps que permetrà dinamitzar el Parc Natural del Cap de Creus.

La inversió a través d'elBullifoundation serà coberta amb mecenatge privat i l'activitat del projecte que inclou formes d'obtenir fons com el museu o l'obertura del restaurant. Fins ara, a través de la subhasta del celler d'El Bulli i altres accions, la fundació compta amb sis milions d'euros, però, segons va dir Adrià, "l'objectiu és disposar de 100 milions que garanteixin la continuïtat del centre a 50, 100 o 300 anys vista".