L'Ajuntament de Sant Joan les Fonts preveu fer uns sanitaris al costat del monestir benedictí. Per fer-ho, segons ha explicat l'alcalde Joan Espona (CiU), han iniciat converses amb Torraspapel per habilitar per a serveis una estructura industrial. L'acord farà possible la creació d'uns sanitaris sense haver de fer obres dins o a l'entorn del recinte monàstic. D'aquesta manera, segons Espona, podran afrontar una demanda dels visitans i alhora evitaran una deconstrucció dels serveis per causa de troballes arqueològiques.

En referència als testimonis arqueològics, l'Ajuntament va encarregar un estudi amb georadar, el qual va detectar l'existència de tres tombes i la possibilitat d'unes osseres al subsòl de l'església. Pel que fa a l'exterior, van localitzar uns murs exteriors. Els resultats de l'estudi (publicat al febrer del 2014), segons l'alcalde, seran senyalitzats en breu per en un futur fer-hi les prospeccions arqueològiques, les quals han de concretar la identificació de les troballes.

A més dels sanitaris, l'Ajuntament preveu fer una millora de l'entorn del monestir. L'adequació prevista s'afegirà a les recents obres de pavimentació, enjardinat dels vorals i enllumenat de l'avinguda Rafel Torras, la qual dóna accés al monestir i al cementiri. L'acció publicitada el novembre del 2013 va costar uns 135.000 euros, dels quals 65.000 van ser aportats per la Diputació.

L'interior del monestir fa poc també es va beneficiar del programa Romànic Obert de la Caixa. L'acció va descobrir les lloses del paviment romànic originari. El monestir va ser consagrat el 1117. Per deixar-lo visible hi van fer una part de sòl transparent.