"cuina al carrer" va rebre una gran quantitat d'assistents en la seva sisena edició.El Barri Vell es va omplir de persones que volien tastar les especialitats gastronòmiques que s'hi oferien.Algunes preparacions s'elaboraven en el moment.També hi havia espai per als dolços.

Les acaballes estiuenques a Girona tenen un regust culinari. Aquesta tendència es va tornar a constatar ahir, per sisena vegada consecutiva, durant la jornada gastronòmica "Cuina al Carrer", esdeveniment que va impregnar el Barri Vell d'olors suculentes procedentes dels fogons dels 25 establiments participants. Tots ells, locals tradicionals o de nova obertura, negocis de cuina catalana o de guisats exòtics, van aprofitar la benevolència meteorològica del darrer dia d'agost per mostrar les seves propostes al formigueig d'assistents que, des de les set de la tarda i fins a les dotze de la nit, no va parar d'assistir als entorns de Cort Reial.

La música, més notòria que mai, es va erigir com un fort esquer. Així ho va comprovar l'Albert prop d'un carrer de la Força ambientat amb llums de colors i ritmes aflamencats: "El reclam musical és una bona estratègia. Fins ara no hi havia vingut mai, però considero que és una bona iniciativa i amb uns preus raonables". El seu parer concordava amb el de la seva parella, la Mercè, que ahir va assistir per segona vegada a l'esdeveniment i va destacar la major afluència de persones amb relació a dos anys enrere.

Més incondicionals que els dos joves són l'Armand i la Carme, un matrimoni que no se n'ha perdut cap edició. "És una festa que fa estiu, tot i que aquest any, d'estiu, n'hem tingut ben poc", van coincidir. Respecte als canvis, l'home va ser clar: "Tinc la sensació que aquest any hi ha més comerços i que la distribució de l'espai és molt millor".

Darrere el matrimoni hi passejava l'Emily, una estiuejant londinenca de 25 anys que apurava els seus dies a Girona. Ho feia amb un plat d'arròs caldós a la mà i un somriure de galta a galta; ningú diria que les seves vacances s'esgoten. "Sortir al carrer i veure això és una gran notícia per a un turista i per als propis gironins, perquè promocionen la seva cuina", explicava.

El que apuntava la jove britànica convergia amb el parer d'en David, soci d'un local nouvingut a la iniciativa que es mostrava "nerviós" i "esperançat" de cara a unes expectatives que augurava "molt bones". "És un bon dia i un bon escenari per mostrar el potencial gastronòmic que hi ha. La diversitat de la cuina gironina és molt àmplia", deia minuts abans que les parades rebessin la visita dels futboleros que miraven la victòria del Barça als bars pròxims.

Jornada més concentrada

La d'aquest 2014 ha estat una jornada gastronòmica diferent. Sobre el mapa, l'edició d'enguany ha abastat un espai més limitat en comparació amb l'edició passada, i s'ha concentrat a les rodalies de Cort Reial, una zona d'on, precisament, n'han sortit la majoria dels locals novells participants. L'altra gran característica ha estat la major llibertat dels restaurants a l'hora de gestionar la metodologia de treball que més els convenia. En aquest sentit, l'única tasca conjunta duta a terme entre els locals ha estat la del lloguer d'unes taules "més altes" que, segons l'organització, tenen una fita específica: "afavorir el dinamisme i evitar les aglomeracions de les persones".

I així va ser. El mobiliari més elevat va convertir ahir els carrers del nucli antic en un enorme banquet a peu dret sense concurrències exageradament molestes. "Hi hem vingut amb els fills i considero que la circulació és bastant millor, i això que hi ha molta gent", comentava en Pere.

De fet, si quantifiquéssim el bullici present ahir a l'epicentre de la ciutat caldria parlar de milers de persones. Les expectatives optimistes de l'organització ja van quedar paleses a la presentació de l'edició celebrada dimarts: "Esperem rebre més de 5.000 persones i superar els 15.000 tastets", explicaven. Més concís va ser el president de l'Associació de Bars, Restaurants i Oci del Barri Vell (ABROBVELL, adherida a Fecasarm), Josep Maria Oliveras, que pocs dies abans de la jornada va calcular que l'acció atrauria uns 7.000 visitants i generaria el consum d'uns 20.000 tastets. La seva entitat, conjuntament amb l'Associació de Veïns i Comerciants de la Cort Reial i Rodalies (AVICROF), coorganitza la jornada culinària amb la col·laboració de l'Ajuntament de Girona.