El nen de 6 anys veí d'Olot (Garrotxa) ingressat a l'UCI de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona per diftèria es troba en estat crític, encara que estable, segons fonts de la Generalitat, que han assegurat desconèixer on i com va contraure el bacteri.

En declaracions a Efe, la sotsdirectora de Vigilància i Resposta d'Emergències de Salut Pública de la Generalitat, Mireia Jané, ha explicat que aquesta mateixa tarda tècnics de Salut Pública s'han desplaçat a l'escola on estudia el menor infectat, que no estava vacunat, per prendre i recomanar mesures preventives i comprovar els carnets de vacunació de tots els seus companys.

"Si les persones que han estat en contacte amb el pacient estan immunitzades (vacunats) no hi ha cap risc", ha dit Jané, que ha assenyalat que estan treballant per descobrir quin és el "cas índex", és a dir, l'origen del bacteri, "encara que serà molt difícil saber-ho perquè hi ha portadors asimptomàtics".

La diftèria, una malaltia que pot ser mortal, s'encomana per via respiratòria, a través d'esternuts o la tos.

Jané ha confirmat que Salut Pública està localitzant a totes les persones que han estat en contacte estret amb el nen, que va estar de colònies escolars els dies previs en que va començar a trobar-se malament.

Els primers símptomes els va tenir el passat dia 23, el dia 28 es va comunicar la sospita de diftèria, el dia 29 van enviar mostres al Centre Nacional de Microbiologia, que va confirmar el dia 30 que es tractava d'un cas de diftèria toxicogènica, és a dir, que el bacteri actua desprenent una toxina molt agressiva.

Feia 32 anys que no es donava un cas de diftèria a Catalunya i 28 a Espanya, gràcies a les campanyes de vacunació que han eradicat aquesta malaltia.

Segons Jané, és difícil que aquesta malaltia es transmeti perquè la cobertura de la vacunació és molt elevada a Catalunya, encara que ha reconegut que en persones adultes seria recomanable posar dosis de record als 40 i als 65 anys.