La CUP es vol estrenar a la Diputació de Girona passant la desbrossadora perquè tem que els gairebé 40 anys que la institució porta funcionant a força d'alternar governs de partits tradicionals l'herba hagi crescut tant que tot hagi quedat tapat -tot el que es vol amagar a la ciutadania, quedi clar. El diputat provincial de la formació assemblearia, Lluc Saellas, va ser molt crític amb la gestió política de la institució i fent gala de la «transparència» que reclama per als representants públics va enumerar el set punts que guiaran la seva actuació política dins d'aquest ens que, d'altra banda, la CUP voldria veure suprimit.

Encara que sigui amb un únic diputat -i un màxim de dos assessors- la seva tasca principal serà la fiscalització de l'actuació política per evitar «qualsevol indici de corrupció» o irregularitat que «denunciarem públicament o als tribunals». La compromesa situació d'alguns representants vinculats a la Diputació que han estat esquitxats pel cas Manga -cas del director del Patronat de Turisme, per exemple- o la «indecència» de percebre fins a «3.400 euros per feines que mai ningú sap quines són exactament» esperonen els assemblearis a convertir-se en els fiscalitzadors de l'actuació política de la corporació.

Paral·lelament a que hi hagi «treballadors que ens han fet confiança per explicar-nos» la situació dins l'organisme, Salellas va anunciar que la CUP obrirà un blog que servirà per donar a conèixer la feina de la formació i tindrà una zona encriptada per facilitar que tothom pugui denunciar de forma anònima presumptes irregularitats comeses en el sí de l'ens provincial que la formació política investigarà. En paraules del diputat provincial, la zona encriptada serà un mecanisme per «fomentar el compromís cívic i ciutadà» per facilitar a la persona que denunciï irregularitats un «espai de seguretat que no li comporti un problema personal».

L'«opacitat» institucional i, per extensió la falta de transparència, serà el principal cavall de batalla del polític per evitar el clientelisme i pràctiques allunyades del servei públic que han d'oferir els càrrecs electes. «En els últims trenta anys hi ha hagut una voluntat de fer una Diputació opaca i farem una esmena a la totalitat», explicava Salellas durant la seva presentació pública ahir al Col·legi de Periodistes de Girona.

Fidel a l'actitud dels càrrecs electes de la CUP en cadascuna de les administracions on tenen representació, Salellas es limitarà el sou a un màxim de 2,5 vegades el salari mínim interprofessional. Traduït en euros significa que es mourà en una franja d'entre 1.400 i 1.600 euros, atenent les seves circumstàncies personals. «Em sembla una barbaritat el que s'està cobrant ara», apunta el diputat.

L'elecció dels càrrecs de confiança es limitarà a un màxim de dos, la remuneració dels quals tampoc podrà excedir aquesta quantitat i la seva designació es realitzarà després d'un procés de selecció. Hauran de treballar a la Diputació i així «trenquem la dinàmica» actual «de fer feina per als partits».