L'expedició del Centre de Tecnificació d'Alpinisme de Catalunya (CTAC) desplaçada al Kirguizistan va aterrar ahir al migdia a l'aeroport del Prat, després de la mort, diumenge passat, de tres dels membres del grup, que van ser sorpresos per una allau. Altres companys del CTAC i de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) els van rebre a l'aeroport.

El cap de l'expedició, Toti Valés, va explicar que els tràmits burocràtics per la repatriació dels cossos estan molt avançats i s'espera que avui ja se'ls puguin lliurar a les famílies. Pel que fa a les causes de l'accident, Valés opina que l'allau que va arrossegar els joves podria ser fruit de l'excés de calor a la zona.

Tot muntanyenc ha estat alguna vegada a punt de morir i, malauradament, això és el que els ha passat als tres joves del Centre de Tecnificació d'Alpinisme de Catalunya que formaven part de l'expedició al Kirguizistan. Aquesta és la reflexió que va fer el cap de l'expedició i director del CTAC, Toti Valés, que va lamentar l'assimilació que sovint es fa entre l'alpinisme i la desgràcia.

Valés va assegurar que la muntanya és «molt més que això» i va detallar que les possibles causes de l'accident no tenen res a veure amb la preparació o els riscos que haurien corregut els tres joves morts. «Per mala sort feia molta calor i en aquesta època de l'any les cornises mai saps quan cauran», va apuntar.

El cap de l'expedició va explicar a la seva arribada a Barcelona que la via que van triar el nois per fer l'escalada era de dificultat «mitjana», però que tècnicament estava «molt per sota» del nivell físic i tècnic del tres alpinistes morts a la gelera de Corona al cim d'Ak-Too, de 4.620 metres, al Parc Nacional d'Ala-Archa.

Privacitat per als afectats

La resta de l'expedició va arribar ahir al migdia a l'aeroport del Prat, en un vol procedent d'Istanbul. Valés, juntament amb un altre instructor, van ser els únics que van sortir de l'avió per la terminal, on un grup d'una vintena de membres del CTAC i la FEEC els esperaven. Un cotxe va recollir a pista els altres cinc membres de l'expedició per evitar la pressió mediàtica.

Ara el que resta pendent és que arribin els cossos dels tres joves. Segons va detallar Valés, els tràmits estan molt avançats i només falta la signatura de la policia judicial del Kirguizistan per poder repatriar els cadàvers. Aquesta gestió podria arribar en les pròximes hores i que els cossos arribessin avui a Barcelona.

La tragèdia es va produir diumenge cap a tres quarts de set la tarda -hora catalana- quan l'expedició estava escalant diverses parets del Parc Nacional d'Ala-Archa i estaven dividits en tres grups. Els tres nois sorpresos per l'allau estaven escalant a la Gelera de Corona, una paret de l'Ak-Too, un cim de 4.620 metres d'alçada del Parc nacional d'Ala-Archa.

L'allau va provocar la mort dels tres alpinistes. Les víctimes mortals són el jove alpinista de Ripoll juntament amb dos nois més, un de Tarragona i un altre d'Ontinyent. El gironí Josep Cotrina Caballeria tenia 24 anys i va morir en el fatídic accident d'aquest país de l'Àsia central juntament amb Àlex Vicedo, de 24 anys i Pol Rodríguez, de 18 anys.

Els cossos van poder ser rescatats pels membres de l'expedició, acompanyats per quatre guies russos. En el rescat va intervenir un helicòpter que va traslladar els cossos i la resta de l'expedició a la capital del país, Bixkek. El Centre de Tecnificació d'Alpinisme de Catalunya, d'on formaven part tots els membres de l'expedició, es va crear l'any 2002. Va néixer per formar i crear un equip d'alt nivell d'alpinistes d'arreu de Catalunya.